Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Peter Michalko: Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția
Print Send by email
06:03, 08 Feb 2018

Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE în măsura în care să se poată spune că ele au fost respectate ca atare. De aceea în relațiile moldo-comunitare au apărut pe parcursul anului trecut unele aspecte noi sub forma condițiilor politice pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acordului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

„Poziția Uniunii Europene în ceea ce privește modificarea Codului electoral, care a avut loc anul trecut, nu s-a schimbat. În opinia noastră, recomandările Comisiei de la Veneția nu au fost respectate. Poate unele dintre ele au fost, dar cu siguranță nu în măsura în care ar fi posibil să spunem că ele au fost respectate ca atare și aceasta a și dus la poziția comună a trei instituții ale Uniunii Europene: Consiliul, Comisia și Parlamentul, care au întrodus această precondiționare politică în asistența noastră. Poziția respectivă s-a regăsit după aceasta în unul din paragrafele Memorandumului de înțelegere priivind asistența macrofinanciară care spune că asistența este și condiționată de către respectarea standartelor democratice, a principiilor și mecanismului politic multipartidist și drepturilor omului, cu atenție specifică pentru aplicarea legislației electorale. Aceasta este și un fel de exprimare a importanței pe care o acordă UE valorilor pe care se bazează relația noastră și care este pentru noi un element de bază în relația noastră„, a declarat Șeful Misiunii UE la Chișinău.

În ansamblu, el a caracterizat anul ce s-a scrus drept „important” pentru relațiile Uniunii Europene și Republicii Moldova. „A fost un an întreg când au activat în plină forță și Acordul de Asociere, și Acordul de Liber Schimb. Deci, pe o parte, a fost un an de consolidare a relațiilor, de susținere activă a Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, dar și un an când am avut un dialog foarte deschis, sincer și când au intrat în uz elemente noi pentru relațiile noastre. Mă refer la condiționarea poliitică pentru acordarea asistenței macrofinanciare, legată de procese politice sau mai concret de adoptarea noului sistem electoral, după ce nu au fost ascultate recomandările din partea Comisiei de la Veneția și OSCE. Dar, în general, cooperarea noastră a continuat, schimbul comercial crește, au continuat să intre investiții în Republica Moldova, chiar dacă nu în ritmul pe care ni l-am dori, de aceea sperăm că a fost și un an de început de folosire din plin a capacităților oferite de către Acordul de asociere cu componentA sa importantă - Acordul de liber schimb”, a concluzionat Ambasadorul Peter Michalko.


(1) comentarii
Realist
09:49, 08 Februarie 2018

chiar și Comisia de la Veneția a spus, sistemul electoral este un drept suveran al fiecărui stat în parte, deci îl modificăm cum vrem

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS