Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Perspectiva europeană a Moldovei depinde de unitatea în societate și în rândul partidelor politice, opinie
Print Send by email
05:33, 04 Dec 2017

Nicio intervenție în Constituție sau forțare a publicului să îndrăgească UE nu se va solda cu efecte pozitive pentru avansarea durabilă a integrării europene în Moldova, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

El este de părerea că cetățenii trebuie convertiți la ideile europene pe căi benevole, iar preferabil prin experimentarea unor beneficii directe din apropierea de UE.

Unele schimbări pozitive graduale au loc deja în autonomia găgăuză, mai puține însă în regiunea separatistă, din cauza absenței unei perspective clare de reintegrare a țării, și în folosul proceselor democratice, subliniază politologul.

În opinia lui Dionis Cenușă, Moldova este puternic afectată de diviziunile geopolitice, care segmentează societatea și chiar geografia țării. Prin urmare, este dificilă contemplarea unei perspective europene atotcuprinzătoare. Minoritatea găgăuză și populația din regiunea transnistreană, asociate puternice cu procesele integraționiste rusești, numără circa 500 mii de persoane.

De aceea, în condițiile depopulării țării, care în prezent are sub 3 milioane de cetățeni, percepția cetățenilor cu viziuni pro-ruse și, respectiv, moderate sau sceptice față de UE va conta tot mai mult, observă politologul.

În 2004-2005, PCRM și Vladimir Voronin au putut fi atrași în sinergia europeană, deși aceștia manifestau viziuni pro-ruse clare, amintește Dionis Cenușă.

Un scenariu similar cu PSRM și Igor Dodon ar fi mult mai greu de realizat, crede politologul, deoarece atenția UE este dispersată, în vecinătatea europeană există o serie de crize (interferența Rusiei în Ucraina, Siria, migrația ilegală etc.), iar Rusia este puternic interesată în remodelarea politicului moldovenesc cu ajutorul forțelor pro-ruse.

Este practic imposibil să asiguri o perspectivă europeană fără a avea o unitate cât mai largă în societate, iar pentru aceasta trebuie să există și o poziție unificată în rândul majorității partidelor politice, concluzionează politologul.


(2) comentarii
Dina
09:50, 04 Decembrie 2017

Da, cua asa opozitie la pachet nu mai vedem unitatea dgraba. Din astia care pun batista pe tambal credeti ca pot fi din cei cu care faci unitate?

ffffff
10:05, 04 Decembrie 2017

Noi trebuie să-l trimitemi pe Dodon in Sobiria pe vro 12 ani inainte și așa vom ajunge in UE cit mai curind.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar generalConferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuă
Conferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru EducațieConferințe IPN [HD] | Candidatul unic, program comun pentru Chișinău - Unirea Forțelor de Dreapta
Vezi toate
banner ceu
banner creditex