Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Gheorghe Costandache: Promisiunile actualei guvernări sună foarte bine, dar…
Print Send by email
18:09, 28 Noi 2017

Promisiunile, dar și programele actualei guvernări sună foarte bine, dar trebuie analizat produsul care rezultă din acestea și cum acesta este perceput de populație. În aceste condiții, și PDM-ului, și PPEM-ului le revine o sarcină dificilă și cu un rezultat foarte bun, cu condiția că vor implementa mecanisme noi, în contextul noilor reguli electorale. Opinia aparține președintelui Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandache, și a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și eventualilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral”, ediția a 84-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Gheorghe Constandache susține că este extrem de important ca toate mesajele să fie prezentate cetățenilor pe înțelesul lor, astfel încât acestea să fie asimilate și să genereze reacții pozitive. Sarcinile puse în fața actualei și a următoarelor guvernări sub aspect social, economic, politic, politică externă, prevăzute în Acordul de Asociere cu UE sunt obligatorii.

Potrivit lui, integrarea europeană a Republicii Moldova, care este opusul integrării eurasiatice, are avantaje net superioare, pe care uneori cetățenii nu le înțeleg în mod aprofundat. În aceste condiții, sarcina partidelor, a experților și a societății civile este să explice acele norme de bună conduită, de viață decentă cetățenilor prin exemple concrete.

Acesta a adăugat că politica nu poate fi făcută fără factorul geopolitic, însă indiferent de strategiile și tehnologiile politice, care abia se reliefează după noile reglementări în domeniul electoral, toate sarcinile și programele politice de stat trebuie aduse la urechea cetățeanului din nou. „Este o sarcină foarte complicată, însă pe de altă parte, dacă adevărul nu este explicat în maniera în care cetățeanul să înțeleagă, atunci numărul celor care preferă un alt vector geopolitic poate să să prevaleze”, a subliniat Gheorghe Constandache.

Orice partid are scopul de a veni la guvernare, dar metodele, mecanismele, tehnicile prin care se realizează acesta nu întotdeauna sunt cele mai demne. „Îndemn partidele politice să țină cont de normele de conduită pro-europene, or, noi implementăm pe acest colț de pământ normele europene. Nu plecăm nicăieri de aici și aici trebuie să construim Uniunea Europeană”, a mai spus Gheorghe Costandache.

Totodată, acesta a menționat că în prezent cetățenii sunt mult mai educați și înțeleg cu mult mai bine mesajele politice, iar cei care vin numai cu mesaje negative au puține șanse să ajungă la guvernare.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și eventualilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral”, ediția a 84-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel. Aceasta este cea de-a patra și ultima dezbatere din mini-cilul desfășurat de IPN zilele acestea cu participarea reprezentanților formațiunilor politice de pe patru platforme politice de bază.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Vezi toate
banner ceu
banner creditex