Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Traian Băsescu: Drumul Republicii Moldova către UE trece prin București
Print Send by email
05:42, 13 Oct 2017

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova, susține că reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, este soluția corectă pentru cetățenii moldoveni, ca aceștia să aibă perspectivă, prosperitate și o garanție de securitate. Vorbind joi seara, 12 octombrie, în cadrul clubului de presă „Rezonanța socială”  care întrunește preponderent jurnaliști de limba rusă din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a decis să se implice în politica moldovenească, deoarece drumul către UE al Republicii Moldova trece prin București, iar ajutorul pe care îl poate acorda și experiența pe care o poate împărtăși, pot fi de un real folos.

Traian Băsescu a remarcat faptul că problema Chișinăului în drumul către UE este Partidul Socialiștilor, la conducerea căruia s-a aflat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul președinte al României spune că și în țara sa au existat partide extremiste, dar niciunul nu a transformat în voturi anti-UE nemulțumirea populației. Dânsul susține că politicienii români au avut responsabilitatea obiectivelor de țară. „S-a găsit un partid care să spună că vedeți ce rău este cu tranziția asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulțumirea populației legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face și mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai declarat că lipsa integrității teritoriale face din Republica Moldova partener neeligibili în vederea unei integrări în UE. În altă ordine de idei, fostul președinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce privește unirea este legată de costurile care implică procesul. Potrivit lui Traian Băsescu, acestea devin tot mai enorme cu cât discrepanța dintre Produsele Interne Brute ale celor două state crește. ”Dacă în anul 1990 PIB-urile României și Republicii Moldova erau egale, acum PIB-ul României îl depășește pe cel al Republicii Moldova de circa 7 ori.  

„Unirea este unica soluție. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituțională, chiar prin conflictul transnistrean”, a mai spus Traian Băsescu. În prezent, timpul nu lucrează în favoarea unirii, timpul mărește costurile. Dacă m-am antrenat în a vorbi despre unire în Republica Moldova este pentru că eu cred că Republica Moldova și România, că acest popor împărțit în două state independente, au șansa să se reunifice”, a conchis Traian Băsescu.

În opinia fostului lider de la Cotroceni, unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state. Dacă cele două state prin negociere și decizie politică, prin referendum ori prin vot în Parlament, vor decide să facă unirea, atunci nimeni nu îi va putea împiedica, pentru că aceasta va corespunde prevederilor Actului de la Helsniki în domeniul modificării frontierelor în Europa, semnat în anul 1970.  

Vorbind pe marginea unei eventuale accederi în Parlament a PUN, al cărui lider de onoare este, după viitoarele alegeri parlamentare din 2018, fostul președinte al României a declarat că va pleda pentru coaliție cu orice partid unionist sau pro-european. „Pentru că și proeuropenii până la urmă vor înțelege că această lozincă nu funcționează, că nu pot intra în UE fără unirea cu România, că drumul către Bruxelles trece prin București. Pro europenii și unioniștii vor fi partenerii noștri”, a spus Traian Băsescu.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex