Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
UE comentează evoluțiile recente din sectorul justiției din Moldova
Print Send by email
14:39, 02 Iun 2016

Evoluțiile recente în domeniul justiției în Republica Moldova nu fac nimic pentru a risipi îngrijorarea exprimată de Consiliul Afacerilor Externe, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și a organelor de drept. Comentariul aparține purtătorului de cuvânt al înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, transmite IPN.

Într-un comentariu oferit postului de radio Free Europe, despre recentele evoluții în domeniul justiției în Republica Moldova, purtătorul de cuvânt a spus că Uniunea Europeană îndeamnă Moldova să implementeze recomandările Consiliului Europei, enunțate în 2010, cu privire la independența, eficacitatea și responsabilitățile judecătorilor.

Printre aceste recomandări se numără și faptul că „interpretarea legii, aprecierea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naștere la răspunderea penală, cu excepția cazurilor de rea intenție”.

De asemenea, printre recomandările care ar trebui să fie implementate este și punctul prin care se stabilește că judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată în recurs.

O altă recomandare ce ar trebui să fie implementată este și că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naștere la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de rea intenție și neglijență crasă.

Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să fie conduse în toate circumstanțele, de către o autoritate independentă sau o instanță care oferă toate garanțiile unui proces echitabil.

UE este de părerea fermă că acest lucru se referă nu numai la faptul că orice decizie de a ridica sau a menține imunitatea funcțională a unui judecător trebuie să fie motivată și că motivarea trebuie să fie accesibilă publicului, dar, și că judecătorului în cauză trebuie să-i fie oferit dreptul de a contesta decizia.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex