Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Politicienii anului 2001 s-au izolat în sfera luptelor politice de salon, Mihai Godea
Print Send by email
06:19, 17 Aug 2011
Știre Info-Prim Neo din ciclul „Moldova-20! Încotro?”

Fiecare din cei 20 de ani de independență a Republicii Moldova își are însemnele sale și rolul său în ceea ce s-a întâmplat în această perioadă și, fără îndoială, în ceea ce are să i se întâmple țării și oamenilor ei în viitor. Solicitați de Info-Prim Neo, politicieni, analiști, experți și personalități în diferite domenii apreciază atât principalele evenimente derulate într-un anume an, cât și impactul lor asupra țării în ansamblu.

ANUL 2001 în viziunea politicianului Mihai Godea, deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova

25 februarie – Au loc alegeri parlamentare.

4 aprilie – Vladimir Voronin este ales președinte al Republicii Moldova.

8 mai – Republica Moldova devine membru al Organizației Mondiale a Comerțului.

28 mai – Este constituit Consiliul Coordonator în Problemele Combaterii Corupției, condus de președintele Republicii Moldova.

1 iunie – A fost adoptată Legea privind intrarea Republicii Moldova în Organizația Mondială a Comerțului.

28 iunie – Republica Moldova devine membru cu drepturi depline al Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est.

27 decembrie – A fost adoptată a nouă Lege privind organizarea teritorial-administrativă. Republica Moldova revine la raioane.

În viziunea politicianului Mihai Godea anul 2001 a fost unul de cotitură pentru istoria recentă a Republicii Moldova, iar din evenimentele acelui an se pot trage lecții foarte utile pentru perioada actuală.

„Anul 2001 a fost practic apogeul reformelor economice, al unui proces extrem de anevoios de revenire economică, când lucrurile în sfârșit începeau să revină pe făgașul normal. La guvernare încă din 1998 era ADR (Alianța pentru Democrație și Reforme). Din păcate, liderii politici din ADR erau și atunci mult mai interesați de felul în care își vor împărți laurii realizărilor pe plan extern și beneficiile creșterii economice”, a declarat Mihai Godea.

Potrivit lui Godea, politicienii anului 2001 s-au izolat în sfera luptelor politice de salon. „Liderii politici din alianța de guvernare de atunci au pierdut din vedere cel mai important element: suportul popular și încrederea cetățenilor. Practic legătura firească, organică, cu cetățenii dispăruse, iar dezbaterile politice sterile nu mai reprezentau interesele cetățenilor”, a menționat Mihai Godea.

Politicianul este de părere că în vreme ce partidele de la guvernare afișau optimism, în vreme ce raportorii internaționali se arătau încântați de evoluția Republicii Moldova, majoritatea populației trăia în sărăcie, în nesiguranță și devenea din ce în ce mai nostalgică după epoca sovietică. „Astfel, partidele proeuropene de la acea vreme au reușit să compromită în ochii electoratului noțiunea de democrație, de libertate, de integrare europeană și de reformă”, a subliniat Mihai Godea.

În opinia sa, PCRM a profitat din plin de nemulțumirea socială, de nostalgia după stabilitatea din perioada sovietică și, purtând un mesaj anti-european și pro-sovietic, a ajuns la putere în urma unei victorii zdrobitoare. La 25 februarie PCRM câștiga alegerile parlamentare obținând 70 de mandate în Parlament, iar pe 4 aprilie 2001 Vladimir Voronin este ales președinte.

„Mai mult, odată ajunși la guvernare, și-au adjudecat în mod injust toate realizările economice și politice, multe dintre acestea fiind, de fapt, rezultatul reformelor nepopulare promovate până în 2001. Astfel, sub mandatul PCRM Republica Moldova devine membru al Organizației Mondiale a Comerțului, pe 8 mai 2001, iar la 28 iunie 2001 este acceptată ca membru cu drepturi depline al Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est”, a precizat Mihai Godea.

Politicianul notează că au fost necesari opt ani grei pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în viitorul european și democratic al Republicii Moldova, iar în prezent Republica Moldova se regăsește în același context.

În altă ordine de idei, Mihai Godea a menționat că de la independență încoace cel mai important și mai tragic eveniment este războiul de pe Nistru. Evenimentul de pe Nistru rămâne a fi cicatrice în istoria recentă a Republicii Moldova, iar sechelele acestei traume sunt încă cât se poate de evidente. Republica Moldova se află încă într-un conflict înghețat, care îi afectează atât integritatea teritorială, cât și șansele pentru un viitor prosper și sigur, a remarcat deputatul.

Potrivit lui Mihai Godea, celălalt eveniment definitoriu pentru Republica Moldova este 7 aprilie 2009, data la care Republica Moldova a reapărut ca o țară practic nouă pe harta politică a lumii, o țara unde oamenii își doresc și își câștigă libertatea. „Acest eveniment a schimbat istoria recentă, a forțat partidele democratice să coopereze și a readus Moldova pe drumul european”, a subliniat Mihai Godea.

Mihai Godea este deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova, în care a ajuns pe listele PLDM.

Mihai Godea și-a început activitatea politică în 2000, când a acces în Partidul Forțelor Democratice, după care, în 2002-2005, este membru al Partidului Democrat din Moldova. În 2003-2005 a fost vicedirector la Centrul Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova „Contact”. A fost secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte – „Coaliția 2005” și „Coaliția 2007”. În 2005-2006, a deținut funcția de președinte al Consiliului Național al organizațiilor neguvernamentale din Moldova. În 2007 devine prim-vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, până în luna mai 2011, când se retrage din partid și candidează independent la funcția de primar general de Chișinău. În Parlamentul de legislatura a XIX-a a intrat în 2009, pe listele PLDM, iar când s-a retras din partid, a ieșit și din fracțiune, rămânând deputat neafiliat. Pe 23 iunie 2011 lansează inițiativa Platforma Alternativă Democratică, care, o lună mai târziu, devine Partidul Acțiunea Democratică.

Dumitrița Ciuvaga, Info-Prim Neo

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex