Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Vadim Pistrinciuc: Sistemul electoral mixt este o greșeală imensă pentru Moldova

Print Send by email
10:16, 16 Aug 2017

Vadim Pistrinciuc: Sistemul electoral mixt este o greșeală imensă pentru Moldova

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, consideră că sistemul electoral mixt, aprobat recent în Parlament, este o greșeală imensă pentru Republica Moldova, mai ales că inițiativa Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor a fost votată în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția și a avertismentelor unor funcționari europeni de rang înalt, transmite IPN.

„Este un sistem mixt – părerea mea – greșit făcut, o perioadă foarte greșit aleasă pentru a introduce așa-zisa astfel de reformă, al cărei scop este conservarea puterii actualului Guvern, fiindcă el este croit sub partidul de guvernare și Partidul Socialiștilor. Eu nu am alte motive să cred că nu se vor petrece alegerile după această nouă lege, fiindcă „investițiile” și directe, și indirecte și pierderile avute de guvernare ca urmare a aprobării acestui proiect de lege sunt atât de mari, încât nu cred că ar putea să dea înapoi, deși ar fi înțelept, dacă ar face acest lucru. Asta ar demonstra că într-adevăr nu sunt ei gata să strice relațiile cu partenerii europeni doar din cauza unor așa trucuri politice, care arată interesul cumva să se mascheze sub intenția de a da mai multe drepturi cetățenilor, de fapt, să consolideze sistemul, când riscul alegerilor manipulate este foarte mare”, a declarat deputatul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, cu aprobarea acestui proiect de lege, în alianță tacită cu Partidul Socialiștilor, încrederea partidelor europene, a funcționarilor europeni, a înalților demnitari europeni în partidul de guvernare este foarte joasă, dacă nu una antagonistă deja, iar încrederea este o pierdere pe mulți ani de zile. În opinia sa, prin chinuri mai pot fi obținute niște mici debursări la buget, însă asta nu înseamnă nici pe departe banii suficienți Republicii Moldova, ca să iasă din această stagnare și să se dezvolte cu pași rapizi.

Parlamentarul consideră că neîncrederea profundă a societății în guvernare este un lucru foarte negativ și trist. Sentimentul profund de intimidare care există în societate, spune deputatul, este și o bună oportunitate pentru partidele de opoziție să acumuleze încredere și, ulterior, să poată să-și planifice o guvernare, însă ce va fi în viitor, nu se știe. „Nu prea este previzibil. Dacă era previzibil cu legea aceasta că o să fie multă gălăgie în Europa, că o să fie blocaje în relații, previzibil era să se oprească, deși previzibil, așa să-i spunem din punctul de vedere al statului, al teoriei statului, dar ei au făcut ceea ce au făcut”, a opina deputatul.

În altă ordine de idei, Vadim Pistrinciuc a spus că nu este de acord cu teoria prin care, conform sistemului de liste de partid vechi care a fost, PSRM ar fi câștigat alegerile. În opinia sa, aceasta a fost o parte din elementul de propagandă lansat de PDM de a convinge că, dacă nu este schimbat sistemul, câștigă socialiștii. „Mai degrabă, ei sunt avantajați în noul sistem electoral. Totuși, o bună parte din cetățeni înțelege valoarea relațiilor cu Uniunea Europeană și, totuși, o bună parte din cetățeni nu „mușcă” chiar toate show-urile acestea geopolitice, artificiale de multe ori. Și vor vota și cu partide în care au încredere că vor livra soluții, fiindcă Partidul Socialiștilor, având funcția de președinte, a demonstrat că nu prea este capabil de guvernare și nici de soluții pragmatice. Ei se lansează în discursuri populiste, vacanțe. Ce mai apare? Așa, clericalismul acesta radical un pic”, a menționat deputatul.

10:16, 16 Aug 2017
Pirkka Tapiola, decorat cu „Ordinul de Onoare”
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, care își încheie mandatul de activitate, a fost decorat cu distincția „Ordinul de Onoare”. Președintele Igor Dodon menționează că distincția a fost…
12:17, 16 Aug 2017
Stadionul de la Cricova a fost renovat
Stadionul orășenesc de la Cricova a fost renovat și este gata să primească, de sâmbătă, 19 august, pe toți doritorii de a juca fotbal și pe amatorii de meciuri. Primarul…
17:34, 16 Aug 2017

Alte știri

16 August 2017
RSS
Stadionul de la Cricova a fost renovat
free
Igor Meriacre: Statul crește o nouă generație de beneficiari dependenți de prestațiile sociale
free
Pirkka Tapiola, decorat cu „Ordinul de Onoare”
free
Andrian Candu: Ne-am amintit de ce am luptat pentru independență...
free
15 August 2017
„Spune Nu” – campanie de prevenire a șantajului sexual pe internet
free
14 August 2017
Persistă probabilitatea ca UE să fie convinsă de caracterul legitim al votul mixt, opinie
free
Miza Chișinăului: Asistența macrofinanciară și recunoașterea din partea UE, OP-ED
free
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 7-13 august 2017
free
12 August 2017
Moldova trebuie să aibă propria sa voce în corul european, ex-raportor pentru Moldova
free
11 August 2017
Erasmus+ Youth Info Centre, acum și în Republica Moldova
free
Finanțarea nerambursabilă în cadrul PARE 1+1 se majorează
free
Noul regulament privind publicarea hotărârilor de judecată limitează accesul la informație, opinii
free
10 August 2017
Negocieri pentru extinderea unui proiect de comunicare despre beneficiile ZLSAC
free
08 August 2017
Acordul de Asociere Moldova-UE în primele șase luni realizat la nivelul de 80%, ministru
free
07 August 2017
Valeriu Ghilețchi: Relațiile Moldova - partenerii externi se desfășoară într-un cadru politic normal
free
Vitalie Gamurari: PDM a luat în calcul toate recomandările Comisiei de la Veneția
free
Igor Boțan: Comunicatul semnat de oficialii europeni arată atitudinea lor față de Moldova
free
Alexandru Bujorean: Relațiile cu partenerii de dezvoltare cu siguranță s-au înrăutățit
free
Igor Grosu: Dintr-o poveste de succes Republica Moldova a devenit o mare dezamăgire
free
Relațiile cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt, dezbateri IPN
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.
Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?Conferințe IPN [HD] | Un grup de inițiativă civică: Careu școlar laic fără cler.
Vezi toate
banner creditex