Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale

Print Send by email
15:00, 15 Dec 2018

Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale

85% dintre femeile de afaceri din Republica Moldova își desfășoară activitatea în zonele urbane, 60% dintre care ˗ în Chișinău. Discrepanțele dintre numărul afacerilor inițiate de  femei la sate și la orașe este mare, lucru care trebuie schimbat. Tabloul este similar și atunci când este vorba despre implicarea femeilor în procesele decizionale la nivel de comunitate. Opiniile au fost exprimate în cadrul celei de-a IV-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018, cu genericul: „Femeia și Migrația”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 decembrie, transmite IPN.

Prezent la forum, premierul Pavel Filip a spus că Moldova nu trebuie să fie atractivă doar pentru investițiile din afară, dar și pentru investițiile pe intern. Guvernul desfășoară un șir de reforme pentru crearea unui mediu investițional favorabil, prin micșorarea actelor permisive, implementarea ghișeului unic, susținerea diverselor programe de finanțare pentru tinerii antreprenori, și nu numai. În trei ani, s-au creat 170 de mii de locuri de muncă și s-au investit direct în afaceri 130 de milioane de dolari, anul acesta cu 43 de milioane mai mult decât anul trecut.

Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a remarcat că inițierea de afaceri și crearea locurilor de muncă face ca mai puțini oameni să plece peste hotare. Potrivit estimărilor, către anul 2030, specificul a 65% din tipul locurilor de muncă se va schimba, 15% vor reveni roboților, iar pentru 48% vor trebui alte deprinderi, diferite de ceea ce pregătește sistemul de educație acum. „Este important de gândit cum să pregătești copilul pentru piața muncii din viitor”, a subliniat managerul de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Ulziisuren Jamsran, reprezentant de țară UN Women în Moldova, constată că în țară o treime dintre femei sunt migrate, fiecare a cincea este plecată în Rusia, fiecare a treia în Italia. Unul din factorii migrației femeii este violența domestică. Din 10 femei care sunt sau au fost la muncă în străinătate, toate fac investiții în familie. Aproape fiecare femeie investește în educație, pentru că este una dintre cele mai stabile investiții.

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare durabilă a Moldovei, spune că în ultimii ani se observă mari schimbări în ceea ce privește implicarea femeilor. Ele nu mai sunt indiferente față de ce se întâmplă în jurul lor, se implică, se ajută una pe alta. Valentina Badrajan a încurajat femeile să-și asume funcții în organele de conducere, dar și să implice în activități despre care se crede că sunt caracteristice bărbaților, agricultură de exemplu.

În cadrul Forumului au fost decorate cu diplome din partea Guvernului mai multe femei care s-au remarcat în antreprenoriat și câștigătoarele concursului „Gala Antreprenoriatului Feminin”.

15:00, 15 Dec 2018

Alte știri

13 Iulie 2018
RSS
Parlamentul a ratificat Acordul de Finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare Contractul de finanțare privind interconectarea electrică Moldova-România, ratificat în Parlament
free
Mai multe ÎS își vor schimba fondatorul Opinii împărțite privind Programul de acordare a cetățeniei prin investiții
free
Cursul valutar oficial la 13.07.18
free
12 Iulie 2018
Agricultorii vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri Revizuirea metodologiei de formare a prețurilor la carburanți, cea mai indicată opțiune, Expert Grup
free
11 Iulie 2018
Guvernul aprobă acordurile de finanțare a interconectării la rețelele energetice din România
free
12 Iulie 2018
Cursul valutar oficial la 12.07.18
free
11 Iulie 2018
Întreg procesul de achiziții publice se va desfășura în formă electronică În următorii ani în Moldova vor veni investiții de peste un miliard de euro, declarație
free
CCRM a formulat o opinie de audit cu rezerve privind executarea bugetului de stat pentru 2017
10 Iulie 2018
Majorarea prețurilor plafon la carburanți, suspendată
free
Prețuri mai mari la carburanți
free
AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 120 de milioane de lei Certificatul de calificare al auditorului, exclus din categoria actelor permisive
Fără banii din UE, deficitul bugetar se va dubla, expert economic
free
Cursul valutar oficial la 10.07.18
free
09 Iulie 2018
La Chișinău a fost lansat ghișeul unic de gestionare și eliberare a actelor permisive
free
06 Iulie 2018
Startul campaniei de recoltare a grâului arată o productivitate de 3,1 t/ha
free