Grigore Eremei: Puciul de la 19-21 august 1991 a fost pus la cale chiar de Mihail Gorbaciov. Știre Info-Prim Neo din 18 august 2006
Print Send by email
05:51, 20 Aug 2007
Lovitura de stat de la 19 august 1991 a fost pusă la cale chiar de Mihail Gorbaciov, care se afla în criză de autoritate și în imposibilitatea de a mai conduce țara după perestroika și glasnosti, a declarat pentru Info-Prim Neo ex-prim secretarul Comitetului Central al PC al Moldovei, Grigore Eremei.

Potrivit lui Eremei, Gorbaciov era conștient de criza în care se afla societatea și sistemul, problema cea mare a sa fiind percepția total greșită a realității economice și spirituale a întregului spațiu geopolitic acoperit de URSS. Sursa citată afirmă că Gorbaciov spera ca după lovitura de stat să revină la Moscova ca erou național, dar derularea evenimentelor i-a compromis definitiv puterea, astfel încât nici o structură unională sau rusească nu a mai ascultat de comanda sa.

În acest mod, susține Eremei, căderea regimului a avut un final logic și legitim. Un regim care a obținut puterea printr-o lovitură de stat, în octombrie 1917, tot printr-o lovitură de stat a și pierdut-o, autodizolvîndu-se, a mai spus sursa citată.

Referindu-se la cele 3 zile din august 1991, în care URSS era condusă de comitetul „puciștilor” - GKCP, Grigore Eremei a declarat că CC al PC al Moldovei a fost singurul care a condamnat puciul și nu s-a conformat cerințelor complotiștilor. În acele zile a fost convocată Plenara CC, în cadrul căreia a fost cerută convocarea de urgență a Congresului deputaților din URSS, la care urma să se discute situația creată. „Puciul a fost benefic pentru cei care se vroiau președinți, ca Elțin, Snegur, Aliev, Nazarbaev”, a spus Eremei.

Sursa citată spune că Moldova era pregătită să-și obțină independența, chiar dacă nu ar fi existat acea lovitură de stat, organizată de GKCP. „La acea oră, nu exista locuitor al Moldovei care să nu viseze o gură de aer proaspăt”, spune Eremei, adăugând că cei care au condus R. Moldova ulterior, în acești 15 ani, au luptat mai mult pentru propria independență, pentru a nu fi controlați de organe și de popor, pentru a face ce vor, pentru a nu purta responsabilități în fața poporului. „Nici unul din președinții R. Moldova, de la proclamarea Independenței încoace, nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în campaniile electorale”, susține Grigore Eremei.

Lovitura de stat, ori puciul din august 1991, de la Moscova, a avut loc cu o zi mai înainte ca republicile să semneze un nou tratat unional, care le-ar fi făcut țări independente într-o federație cu președinte, politică externă și armată comune.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Activitatea concurenților electorali pe dimensiunea onlineConferințe IPN [HD] | De ce alegerile din 24.02.2019 nu pot avea loc
Conferințe IPN [HD] | Alegerile parlamentare 2019 din perspectiva incluziunii tinerilorConferințe IPN [HD] | Adresarea președintelui AO ,,Protecția Consumatorului" către consumatorii  RM
Vezi toate
banner eac
banner creditex