În Moldova se va permite cultivarea cânepei, proiect
Print Send by email
17:49, 01 Feb 2018

Un proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md, va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizație, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menționează că folosirea soluțiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viață. Pe vremuri cânepa a asigurat omenirea cu hrană, uleiuri vegetale, haine, materiale de construcție antiseptice și ecologice pentru construcția caselor.

Din motive comerciale, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiția cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca și Canada, Olanda etc, și care nu a urmat prohibiția impusă și a rămas pe piață, produce astăzi mărfuri de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independența energetică națională și dezvoltarea rurală durabilă în țările preponderent agrare, cum este și Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potențial industrial și horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre și semințe, Moldova va deveni un furnizor și exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creștere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de mașini și avioane și alte industrii.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex