Interconectarea infrastructurii discutată la „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”
Print Send by email
11:03, 28 Noi 2017

Republica Moldova susține eforturile de dezvoltare a cooperării în cadrul inițiativei „Un Circuit, un Drum” și încurajează promovarea parteneriatelor care permit statelor din regiune să obțină beneficii în urma globalizării economice. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”. Totodată, premierul a declarat că evenimentul reprezintă o platformă importantă de discuții privind avansarea cooperării economice între state și consolidarea dezvoltării comerțului regional și internațional, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a spus că există mai multe inițiative care vin să asigure interconexiunea între state, crearea coridoarelor de transport și eliminarea barierelor birocratice din calea comerțului. „Un element fundamental pentru dezvoltarea durabilă a regiunii și a țărilor noastre îl constituie interconectarea infrastructurii de transport. Astfel, una dintre sarcinile majore comune rămâne infrastructura transportului din cadrul inițiativei „Un Circuit, un Drum”, pentru care sunt întreprinse măsuri concrete de reabilitare a infrastructurii, inclusiv a drumurilor principale naționale din Republica Moldova”, a menționat Pavel Filip.

În context, premierul a spus că Guvernul Republicii Moldova este preocupat de modernizarea și dezvoltarea economiei naționale, inclusiv prin preluarea bunelor practici internaționale de atragere a investițiilor străine și de promovare a produselor autohtone. Prim-ministrul a invitat oamenii de afaceri să investească în Republica Moldova, menționând că Moldova oferă o serie de avantaje, inclusiv posibilitatea de a exporta produse atât în Vest, cât și în Est. Republica Moldova are semnate Acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, CSI, Turcia și în cadrul GUAM, CEFTA, ceea ce oferă o piață de desfacere cu un potențial de aproximativ 880 milioane de consumatori.

În aceeași ordine de idei, șeful executivului a spus că autoritățile de la Chișinău susțin dezvoltarea comerțului electronic, iar politicile naționale în domeniu au fost ajustate la aquis-ul comunitar. La finalul intervenției sale, Pavel Filip a notat că în 2018 Republica Moldova va prelua președinția GUAM. Premierul a precizat că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturile necesare pentru a avansa în dezvoltarea și aplicarea conceptului de Coridor de transport al GUAM și integrarea acestuia cu inițiativa „Un Circuit, un Drum”.

La „Tbilisi Belt and Road Forum 2017” participă circa 1000 de reprezentanți din peste 50 de țări și organizații internaționale.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Vezi toate
banner ceu
banner creditex