Invenții din diferite domenii, prezentate la „Infoinvent”
Print Send by email
15:42, 15 Noi 2017

Inventatori moldoveni își prezintă produsele creative și serviciile inovaționale la cea de-a XV-a ediție a expoziției „Infoinvent”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 15-18 noiembrie, la Centrul Expozițional „Moldexpo”. Evenimentul este anunțat ca o platformă pentru promovarea și familiarizarea publicului larg cu invențiile din diferite domenii, transmite IPN.

La standul Universității Tehnice, studenții Facultății de Calculatoare și Electronică prezintă doi roboți, creați de către o companie franceză și asamblați în Japonia, pe care UTM i-a cumpărat pentru a le oferi studenților posibilitatea să lucreze cu ei. „Am implementat diferite limbaje de programare. Robotul poate să ne zică despre ce obiect este vorba. Avem un program cu diferite mișcări pe care le pot face ei. Alt program permite controlul de pe calculator al roboților”, a spus Octavian Godonoga, student în anul al IV-a.

Facultatea de textile și poligrafie a aceleiași universități prezintă mode de încălțăminte pentru familie, din același material – pentru mamă, tată, fiu și fiică. „Propunem o colecție de încălțăminte pentru familii, ca să nu piardă timp prin mai multe magazine. Este un beneficiu și pentru întreprinderi, pentru că vor avea mai multă producție și vor atrage mai mulți cumpărători”, a spus Marina Malcoci, șef de departament în cadrul facultății.

Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei este prezent la expoziție cu un nou tip de tratament pentru familiile de albine. Potrivit Valentinei Cebotari, șef al laboratorului de apicultură, cu acest tratament familiile de albine își sporesc productivitatea și imunitatea. „Se hrănesc familiile de albine atunci când nu există în natură acele substanțe active, vitamine necesare organismului lor”, a spus Valentina Cebotari.

Întreprinderea „Topaz” prezintă publicului un strung de prelucrare a materialelor dure, care permite efectuarea concomitentă a mai multor proceduri fără a recurge la alte aparate de prelucrare. Potrivit lui Mihail Rotaru, reprezentant al firmei, dacă în prezent pentru a face un cuțit este nevoie de mai multe aparate, unul pentru tăiere, altele pentru șlefuire și netezire, acest strung le poate face pe toate.

Oferta expozițională este grupată în cinci compartimente: invenții; soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și transfer tehnologic; creații ale tinerilor și ale industriei creative. Expoziția „Infoinvent” este organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Academia de Științe, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), cu susținerea Oficiului European de Brevete.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS