Criza din Crimeea accentuează riscurile securității energetice europene, studiu IPP
Print Send by email
17:12, 28 Iun 2016

Criza din Crimeea accentuează riscurile securității energetice europene, dar poate fi și un factor adițional de accelerare și identificare a oportunităților de diminuare a dependenței energetice a Europei de gazul Federației Ruse. Concluziile au fost făcute de Institutului de Politici Publice (IPP) în cadrul unui raport analitic privind impactul crizei din Crimeea asupra securității energetice europene.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Efros, cercetător analist energetic, a menționat că criza din Ucraina a provocat preocupări în Uniunea Europeană asupra riscurilor legate de întreruperea furnizărilor de gaze naturale din Federația Rusă. Aceasta în timp ce există precedentele din anii 2006 și 2009, atunci când din cauza unor dispute contractuale dintre compania ucraineană Naftogaz și cea rusească Gazprom, mai multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est au rămas fără gaze naturale.

Totodată, potrivit lui, dacă ar fi luată o decizie politică de a stopa importurile de gaz din Federația Rusă, mai multe țări europene ar rămâne deconectate de la unica sursă de gaz. Motivul ar fi că nu au terminale de gaz lichefiat și au interconectări slabe cu piața Europei de Vest. „În condițiile apariției pe piața mondială a unei cantități tot mai mari de gaz lichefiat, soluția pentru țările mici, pe lângă aceste terminale, ar fi interconectoarele”, a afirmat Ion Efros.

Cercetătorul a menționat că criza din Ucraina a accelerat și discuțiile legate de oportunitatea de a exporta gaz de șist american pe piața europeană. „Impactul gazului de șist american pe piața europeană se va simți abia după 2019, când vor fi puse la capacitate deplină de export mai multe terminale de gaze lichefiat din Europa. Pentru aceasta însă ar trebui să existe semnale clare de preț de pe piața europeană pentru ca aceasta să poate beneficia de  aceste exporturi americane”, a declarat cercetătorul.

Potrivit lui, pentru explorarea gazului convențional și neconvențional din Ucraina sunt necesare câteva condiții esențiale, printre care detensionarea situației din estul Ucrainei, restabilirea suveranității asupra întregului teritoriu recunoscut internațional, acumularea mai multor informații geologice despre fezabilitatea extragerii de gaz neconvențional din vestul țării.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele Asociației Republicane Obștești ,,Protecția Consumatorului"Conferințe IPN [HD] |Eficientizarea managementului administratorilor imobililor din domeniul locativ
Conferințe IPN [HD] | Lansarea Indexului Egalității de GenConferințe IPN [HD] | Proiectul ,,Vot informat și asumat" - prezentarea rezultatelor
Vezi toate
banner creditex