Ministerul Sănătății propune un mecanism nou de salarizare a medicilor
Print Send by email
10:14, 23 Ian 2016

Condițiile de salarizare a angajaților din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, ar putea să fie îmbunătățite în curând. Ministerul Sănătății propune pentru consultări publice un proiect de regulament privind noul mecanism de salarizare a acestor angajați, transmite IPN.

Noul mecanism de salarizare este bazat pe performanțele profesionale individuale în muncă, pe calitatea muncii depuse, aportul și profesionalismul fiecărui angajat. La modul concret, venitul salarial al angajaților respectivi se propune să fie compus din parte fixă a salariului, partea variabilă  și alte norme și garanții salariale și ajutorul material.

Partea fixă a salariului constituie garanția minimă de remunerare a muncii angajaților din instituție, în conformitate cu funcția ocupată. Suplimentul la partea fixă a salariului, care ar putea fi stabilit pentru competențe profesionale și nivelul de realizare a indicatorilor de performanță ar reprezenta parte variabilă a salariului. Alte norme și garanții salariale vor include  sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile precum și alte garanții minime stabilite de stat, iar ajutorul material este dreptul bănesc acordat o dată în an salariaților.

Ministerul Sănătății menționează, că la etapa de implementare în Republica Moldova a asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost aprobată o modalitate de stabilire a salariilor în acest sistem. Aceasta se baza nu pe Rețeaua tarifară unică, dar pe principiile salarizării angajaților din unitățile cu autonomie financiară. Însă, acest mecanism funcționează mai mult de zece ani, iar ajustările periodice nu fac față cerințelor și nevoilor de dezvoltare a sistemului sănătății la etapa actuală.

Totodată, potrivit MS, mecanismul actual de salarizare este complicat în administrare, mulțimea de sporuri și suplimente stabilite la salariu care nu reflectă real calitatea și volumul de lucru real îndeplinit, nu pune în evidență competență și abilitățile personale și nu contribuie la motivarea personalului. Salarizarea neadecvată contribuie și la menținerea plăților informale în sistem. MS speră că noul mecanism de salarizare va schimba starea de lucruri.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex