A fost lansat al treilea apel de granturi post-investiționale Mac-P
Print Send by email
12:28, 21 Iul 2015

A fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Producătorii agricoli, care au investit începând cu 1 noiembrie 2014, pot depune dosarele pentru a beneficia de granturile post-investiționale. Oferta este deschisă până la 31 decembrie 2015, transmite IPN.

Ministrul în exercițiu al agriculturii, Ion Sula, a spus, într-o conferință de presă, că acest proiect are ca scop să motiveze producătorii agricoli să-și echilibreze afacerile, să asigure un management durabil al resurselor naturale. „Obiectivul nostru e să le oferim viitoarelor generații un sol fertil și un mediu sănătos”, a subliniat oficialul.

În cadrul apelului dat, agricultorii pot beneficia de granturi în valoare de până la 20 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din investiția făcută. Granturile sunt destinate pentru  acțiuni, dar și tehnologii prietenoase mediului, pentru împădurire etc. Anul trecut au depus dosare 129 de producători agricoli, dintre care 91 au beneficiat de acest ajutor, în valoare totală de 14 milioane de lei.

Viceministrul în exercițiu al mediului, Lazăr Chirică, a remarcat că în ultimii 20 de ani solurile din Moldova au avut de suferit foarte mult, sunt peste 700 de mii de hectare de terenuri agricole supuse erodării. Proiectul dat prevede restabilirea a peste 2 mii de hectare de fâșii de pădure pentru diminuarea eroziunii. Lazăr Chirică precizează că cel de-al treilea apel de granturi este diferit de primele două, deoarece susține procurarea de echipamente care să protejeze solul și vine cu metodologii noi de prelucrare a solului pentru a nu-l afecta în continuare. „Venim să școlarizăm agricultorii și să arătăm impactul asupra mediului și a ecosistemelor”, a precizat oficialul.

Petru Maleru, directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, a spus că data limită a acestui apel este sfârșitul anului curent. Dar de fiecare dată când se vor colecta 10 dosare va fi convocată comisia de examinare. Pot depune dosarele toți producătorii agricoli, cu excepția celor din Chișinău și Bălți. Se consideră eligibile investițiile făcute după 1 noiembrie 2014. Sunt eligibili producătorii agricoli care au o perioadă de activitate de cel puțin 3 ani, nu au datorii la bugetul public național și activează legal.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS