Moldova poate face față unei eventuale expulzări a migranților din Rusia, expert german
Print Send by email
05:41, 17 Mai 2014

Republica Moldova poate face față unei eventuale decizii a Federației Ruse de a expulza migranții moldoveni. Într-o astfel de decizie sunt și anumite beneficii precum revenirea forței de muncă în țară, care acum se confruntă cu deficitul acesteia. De această părere este economistul David Saha, expert al Echipei Economice Germane Moldova, care s-a exprimat în cadrul unui briefing organizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

David Saha a precizat că Republica Moldova încă este printre statele în care o parte din PIB este formată de remitențele trimise de emigranții de peste hotare. 60 la sută din toate remitențele vin din Federația Rusă, ceea ce înseamnă circa 1,5 miliarde de dolari anual. Expertul a făcut un calcul în cazul că Rusia ar renunța la o parte din muncitorii moldoveni și a menționat că dacă scade valoarea remitențelor cu 10% aceasta înseamnă un minus de 150 milioane de dolari în țară, însă nu și un efect prea mare asupra PIB-ului.

Expertul spune că în cazul reducerii cantității de remitențe va scădea puterea de cumpărare a populației, dar care va putea fi compensată prin ajustarea prețurilor și a politicii monetare. Mai mult chiar, David Saha consideră că politicile fiscale vor rămâne aceleași, fără să fie nevoie de majorarea impozitelor.

Dacă Rusia ar renunța la muncitorii moldoveni, aceștia ar fi nevoiți să revină acasă și să caute alte alternative de muncă. Astfel, o parte din ei se vor recalifica și vor putea fi angajați în țară. Chiar dacă în Moldova salariile sunt mai mici, dacă se calculează cheltuielile pentru deplasarea lucrătorilor în Rusia și cheltuielile pentru consum, care acolo sunt mai mari, atunci se vede că nu are rost să mai plece oamenii departe de casă ca să muncească.

Pe de altă parte, expertul spune că autoritățile ar trebui să înceapă să negocieze cu UE anumite cote de migranți moldoveni, în scop de muncă, în statele membre. David Saha spune că situația economică a statelor din UE începe să se remedieze și crede că unele dintre astea chiar au nevoie de forță de muncă. Plus la aceasta, dacă Rusia va vedea că Moldova are alternative pentru forța sa de muncă, va scădea din presiuni căci va înțelege că sunt inutile.

Totodată, expertul e de părere că Rusia nu are interes prea mare să renunțe la forța de muncă străină și nici nu este prea ușor să expulzezi un număr mare de migranți stabiliți deja în țară.


(2) comentarii
Кирил
10:38, 17 Mai 2014

Если власть поменяется, то поменяются и отношения между странами в лучшую сторону и люди по- прежнему смогут кормить свои семьи, никто их выгонять не будет. Да и с Европой отношения будут нормальными.И страшиловок мы не приемлем.

Mefodie
12:41, 18 Mai 2014

"Это решение несёт в себе и определённые выгоды, в виде возвращения в страну рабочей силы, которая в настоящее время в Молдове дефицитна." Реплика: Лично я не вижу дефицита в рабочей силе. Зато заметна существенная нехватка адекватной оплаты за выполняемую работу. По этому и уезжают на заработки граждане Молдовы. "Если Россия откажется от услуг молдавских рабочих, они будут вынуждены вернуться на родину и искать альтернативы трудоустройства." Реплика: Чего видимо и добивается ЕС - приток в ЕС более дешевой рабочей силы из РМ. Фактически - рабов. Что сам подтверждает нижесказанным. "С другой стороны эксперт подчёркивает, что властям следует начать переговоры с ЕС относительно квот для молдавских мигрантов, прибывающих в государства-члены Евросоюза с целью трудоустройства."

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex