Chișinăul poate cere majorarea cotelor de fructe exportate în UE, economist german
Print Send by email
16:25, 16 Mai 2014

Autoritățile de la Chișinău trebuie să insiste asupra majorării cantității de fructe moldovenești ce vor putea fi exportate pe piața UE după crearea Zonei de comerț liber. Expertul economist al Echipei Economice Germane Moldova, Jörg Radeke, a menționat că până când Acordul de asociere cu UE nu a fost semnat e de părere că autoritățile ar putea negocia asupra cotelor exportului de fructe, mai ales în contextul situației regionale. Expertul s-a expus în cadrul unui briefing organizat de către Echipa Economică Germană Moldova împreună cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Economistul a menționat că domeniul exportului de fructe este în pericol în caz că Rusia decide să rupă orice relații comerciale cu Moldova după ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Fructele moldovenești sunt exportate în proporție de 90 la sută pe piața rusească. În același timp, cotele de fructe ce vor putea fi exportate în UE după crearea Zonei de comerț liber nu acoperă volumul de fructe absorbit acum de piața Federației Ruse.

Acum producătorii de fructe din Moldova exportă foarte puțin în UE din cauza unor bariere de gen tarifar și non-tarifar. Cele ne-tarifare pot fi ușor depășite, marii producători moldoveni deja au declarat că implementează mecanismele necesare pentru a avea fructe conform standardelor europene. În ceea ce ține de problema tarifelor, economistul a menționat că acum, spre exemplu, un producător de mere care vrea să exporte pe piața UE, este impus să-și vândă fructele la un preț anume, care nu poate fi scăzut – 56 de euro pentru 100 de kg de mere. Pe când în UE merele sunt mult mai ieftine. Respectiv, producătorii moldoveni nu sunt motivați să exporte pe piața europeană. Însă aceste cerințe vor dispărea odată cu crearea Zonei de comerț liber.

Jörg Radeke spune că unica problemă care este văzută în prevederile Acordului de Asociere și se referă la crearea Zonei de comerț liber o reprezintă cotele prea mici pentru exportul de fructe, iar aceste cote nu vor acoperi întreaga cantitate exportată acum în Rusia în caz de un embargo și asupra fructelor moldovenești. De exemplu, pentru mere este prevăzută o cotă de 20 mii de tone, pe când în Rusia se exportă 140 mii de tone. Expertul este convins că nici investitorii nu vor veni în domeniul producerii fructelor, dacă vor vedea o cotă atât de mică.

Expertul consideră că Moldova și UE mai pot revedea cotele de fructe exportate, mai ales că atunci, când Acordul s-a negociat, a fost o conjunctură politică, iar acum este deja alta. Jörg Radeke spune că ar trebui majorată cota de struguri exportați de la 5 mii tone la 20 de mii, iar cea de mere de la 20 mii la 100 de mii tone. Economistul a făcut o paralelă cu embargoul rusesc pentru vinul din Moldova și a amintit că UE a abolit orice tip de cote pentru vinul din Moldova pe piața europeană pentru a susține țara în fața șocului, și e de părere că se poate acționa astfel și în cazul cu fructele moldovenești.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex