Comisia pentru studierea consecințelor regimului comunist din R. Moldova a conturat structura raportului final
Print Send by email
16:45, 01 Feb 2010
Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova a conturat structura viitorului raport analitic privind aprecierea istorică și politico-juridică a regimului comunist totalitar din R. Moldova, care urmează să fie prezentat la sfârșitul lucrărilor comisiei. Într-un volum de 500 pagini, raportul va include perioada anilor 1917-1991, a comunicat pentru Info-Prim Neo Mihai Tașcă, secretarul comisiei.

Studierea consecințelor regimului comunist din R. Moldova a fost dispusă de către președintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, președinte interimar al R. Moldova la 14 ianuarie 2010. În jumătate de lună comisia a reușit să schițeze capitolele viitorului raport și un plan detaliat de acțiuni. „Unele paragrafe vor fi scrise de către o persoană, altele de către mai multe. Grupurile de lucru din cadrul comisiei se întrunesc în ședințe ori de câte ori este nevoie. Istoricii lucrează foarte operativ”, a spus Mihai Tașcă.

Potrivit lui, Comisia a reușit să adreseze scrisori instituțiilor deținătoare de documente scrise la acest subiect– Arhivei Naționale a R. Moldova, Arhivei organizațiilor social-politice ale R. Moldova, arhivelor speciale depozitate la ministerul de interne, ministerul de externe, Serviciul de Informație și Securitate.

„Toate aceste instituții au răspuns prompt. Avem o situație clară despre ceea ce dețin ele în aceste arhive, cunoaștem descrierea fondurilor, numărul de dosare și perioada”, a specificat secretarul comisiei.

Mihai Tașcă a mai precizat că această comisie își are sediul în incinta Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova. Următoarea ședință în plen a comisiei va avea loc la 20 februarie. „Am stabilit un plan de lucru pentru viitoarele luni. Acesta prevede și deplasări peste hotare, pentru a lua cunoștință de experiența altor state, unde au fost editate asemenea rapoarte”, a precizat Tașcă.

Președintele comisiei a fost numit prin decret prezidențial doctorul în istorie Gheorghe Cojocaru, vicepreședinți sunt alți doi istorici – Sergiu Musteață și Igor Cașu, iar secretar Mihai Tașcă. Din componența ei fac parte 30 de membri, dintre care 27 cu grad științific, 4 academicieni și 11 doctori habilitați.

Încă de la prima ședință a comisiei, membrii acesteia au stabilit că nu pretind la onorarii și că vor munci în calitate de voluntari. Statul va asigura doar cheltuielile de multiplicare a documentelor.

Potrivit decretului prezindențial, comisia va fi obligată să informeze periodic societatea despre activitatea sa, după care va elabora un studiu, o culegere de documente și un raport analitic privind aprecierea istorică și politico-juridică a regimului comunist totalitar.

Propunerile în problema de studiu vor fi prezentate președintelui R. Moldova până la 1 iunie 2010.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex