Reacții critice la excluderea datei producerii din lista mențiunilor obligatorii pe produs

Print Send by email
17:35, 23 Iun 2017

Reacții critice la excluderea datei producerii din lista mențiunilor obligatorii pe produs

Mai mulți deputați au reacționat critic la faptul că o nouă lege privind informarea consumatorului despre produsele alimentare, propusă spre examinare în primă lectură, nu conține „data producerii” pe lista mențiunilor obligatorii pe etichetă. Ei au cerut să se vină cu un amendament în acest sens către lectura a doua, spunând că e dreptul consumatorului să cunoască această informație, transmite IPN.

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, la întrebarea liberal-democratului Tudor Deliu de ce lipsește „data producerii” din lista mențiunilor obligatorii, viceministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Luca, care a prezentat proiectul, a spus că documentul transpune directivele europene în domeniu. Potrivit viceministrului, importantă este nu data producerii, ci data până când un produs este sigur pentru consum.

Deputatul grupului parlamentar popular european George Mocanu a spus că nu va susține proiectul în lectura a doua dacă nu va conține amendamentul dat. „Consumatorul trebuie să știe data la care a fost produs un bun. Nu am auzit un argument real de ce să nu trecem și „data producerii” pe etichetă”, a menționat George Mocanu.

Deputatul liberal Ion Apostol a declarat că este importantă pentru lectura a doua includerea amendamentului dat deoarece pe mulți consumatori îi interesează dacă produsul este fabricat recent. Deputatul a spus că altfel există riscul promovării unor produse care stau de mult timp pe raft. „Dacă adăugăm și data producerii, ce pierdem noi? Nimic! Îmbunătățim directiva europeană”, a declarat parlamentarul.

„Data producerii este foarte importantă”, a spus și deputatul socialist Radu Mudreac. Acesta a propus includerea în proiectul de lege pentru lectura a doua și a unui alt amendament, care prevede suplinirea listei mențiunilor obligatorii cu mențiunea despre organismele modificate genetic. Viceministrul Vasile Luca a acceptat sugestia.

Proiectul obligă agenții economici să specifice dacă produsul conține substanțe care pot crea alergii sau intoleranțe, precum cerealele cu gluten, crustacee, ouă, pește, arahide, soia, lapte și produsele derivate.

De asemenea, se va indica concentrația alcoolică dobândită pentru băuturile care conțin 1,2% alcool. Concentrația dobândită se va estima la temperatura de 20 de grade Celsius.

Proiectul a fost susținut în prima lectură cu votul majorității deputaților prezenți în sală.

17:35, 23 Iun 2017
Cursul valutar oficial la 24.06.2017
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7778 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7465 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.7406 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.1562…
05:00, 24 Iun 2017

Alte știri

24 Iunie 2017
RSS
Cursul valutar oficial la 24.06.2017
free
23 Iunie 2017
Reguli uniformizate pentru întreprinderile de stat și municipale Activitatea băncilor va fi reglementată de o nouă lege
Parcul de producție „Valkaneș” își extinde activitatea
free
Merab Antadze: Moldovenii pot investi în turismul georgian, iar georgienii în infrastructura moldovenească
free
Șansele restituirii banilor furați din sistemul bancar sunt foarte mici, experți
free
Cursul valutar oficial la 23.06.2017
free
22 Iunie 2017
Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întrunit la primul Forum energetic
free
Pavel Filip: Moldova dispune de toate premisele pentru dezvoltarea comerțului electronic
free
Investițiile străine se reduc, deși Moldova poate atrage investitori, opinii
free
Cursul valutar oficial la 22.06.2017
free
21 Iunie 2017
Cursul valutar oficial la 21.06.2017
free
20 Iunie 2017
Diminuarea taxei ecologice pentru importatori nemulțumește producătorii autohtoni Pepiniere din 25 de gospodării sunt inspectate de experți de la Rosselhoznadzor
Cursul valutar oficial la 20.06.2017
free
19 Iunie 2017
Un nou incubator de afaceri a fost deschis la Călărași
free
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12 – 18 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
Cursul valutar oficial la 19.06.2017
free
17 Iunie 2017
BNM propune introducerea monedelor de 1 leu și 2 lei Cele mai bune inițiative de business au fost premiate la Gala Businessului Moldovenesc
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

TIM, ADEPT, CRJM, IDIS

Lansarea studiului „Capturarea statului: cazul Republicii Moldova”, Comunicat RO/EN

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | AO ,,Protecția Consumatorului" cere încetarea competențelor Guvernului.Conferințe IPN [HD] | Ziua  Internațională pentru susținerea victimelor torturii.
Conferințe IPN [HD] |CJI: Raport manipulare informațională. (1 aprilie 2017 - 1 iunie 2017).Conferințe IPN [HD] | A.O. "Urban Consulting".  Pretinsele ,,datorii istorice" la energia termică.
Vezi toate
banner creditex