Pedofili scăpați de pedeapsă în Moldova, dar condamnați la ei în țară

Print Send by email
17:49, 14 Mar 2019

Pedofili scăpați de pedeapsă în Moldova, dar condamnați la ei în țară

În Republica Moldova, unele persoane care au comis infracțiuni, dar dețin imunitate, scăpă de pedepse penale. Este și cazul lui Nick Georgiadis, vizat într-o investigație a jurnaliștilor moldoveni despre o rețea de pedofili care acționa în Republica Moldova și Ucraina. Acesta a fost absolvit de pedeapsă în Moldova, dar a fost condamnat recent la doi ani și patru luni de detenție în Grecia. Subiectul a fost discutat în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CJI), transmite IPN.

Potrivit președintei CJI, Cornelia Cozonac, Nick Georgiadis este un oficial grec care venea în Republica Moldova pentru a oferi consultanță Ministerului Economiei, astfel se bucura de imunitate diplomatică, care a și fost motivul pentru care a scăpat de pedeapsă aici. „Există copii abuzați, iar statul nu le oferă protecție”, a spus Cornelia Cozonac.

Olga Ceaglei, autoarea investigației jurnalistice, a început lucrul la material în 2011, în urma unei conferințe de presă a Centrului „La Strada”, în care se spunea despre un nou fenomen în Moldova, în care băieții ajungeau victime ale pedofililor. Jurnalista a identificat un portal online, cu acces liber, destinat străinilor care căutau servicii de escortare prestate de minori de15-16 ani. Clienții acestui site erau din diferite țări: Grecia, Germania, Thailanda etc. Într-un final, rețeaua a fost anihilată, însă clienții au scăpat fără pedeapsă. Printre aceștia și oficialul grec, dar și un preot danez, și un militar german.

Aggelos Provolisianos, jurnalist din Grecia, a aflat despre implicarea oficialului grec în acest caz în 2015. Diplomatul era mâna dreaptă a șefului opoziției Partidului Noua Democrație din Grecia. O publicație locală a urmărit și a scris despre acest caz. Jurnalistul spune că este straniu că procurorii din Grecia nu au cerut de la colegii din Moldova documentele despre acțiunile lui Nick Georgiadis aici. Este foarte important ca aceste documente-dovezi să fie trimise în Grecia, deoarece în câteva luni va avea loc o ședință la Curtea de Apel, în cazul oficialului învinuit de pedofilie.

Ofițerul superior de investigații de la PCCOCS, Alexandru Beșleagă, spune că investigația continuă și astăzi și că, acum trei zile, a fost reținut încă un pedofil din acea grupă, fiind al 16-lea suspect. Potrivit ofițerului, figuranții dosarului care atunci aveau imunitate pe teritoriul Republicii Moldova, unul din Grecia și altul din Danemarca, urmau să fie trași la răspundere pe teritoriul țărilor natale. Celelalte persoane au fost deferite justiției aici. Referindu-se la detalii din dosar, acesta a menționat că pentru serviciile sexuale minorii primeau între 200-300 de lei și, cu mici excepții, 500 de lei, în cazul băieților care apăreau pe pagina web.

Natalia Bayram, avocata care a reprezentat în instanță mai multe victime, a spus că pe lângă cetățeanul grec condamnat în țara natală, și în Danemarca a fost tras la răspundere preotul implicat în schemă, dar nu pentru acțiunile comise pe teritoriul Republicii Moldova, ci la el în țară. „Poate autoritățile statului nostru ar trebuie să învețe anumite lecții, întrucât copiii noștri nu au putut fi apărați de autoritățile noastre, nu s-au bucurat de justiție eficientă”, a mai spus avocata.

Potrivit unui studiu realizat de către Procuratura Generală, în 2018 a fost înregistrat un număr mai mare de cazuri în care copiii au devenit victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, fiind pornite 373 de urmăriri penale pe fapte de abuz sexual, față de 332 de cazuri inițiate în anul 2017.

17:49, 14 Mar 2019

Alte știri

31 Octombrie 2014
RSS
Copiii acceptă să se vadă cu persoanele cunoscute online și nu-și anunță părinții
free
01 Martie 2014
CCF Moldova, 10 ani de activitate
free
Golul informațional face dificilă angajarea tinerilor în câmpul muncii
free
17 Martie 2016
Edelweiss deschide Școala Ambasadorilor Edelweiss, un nou proiect pentru tinerii din Moldova
free
01 Decembrie 2016
Adolescentă omorâtă la Strășeni
28 Februarie 2014
ROST va propune soluții de angajare a tinerilor în câmpul muncii pentru următorii 3 ani
free
Mai mulți părinți solicită Ministerului Educației să revadă proiectul Codului Educației
free
29 Ianuarie 2018
Infrastructură școlară adaptată pentru 400 de elevi cu cerințe educaționale speciale
17 Martie 2016
Șefa DGETS: Majoritatea grădinițelor din capitală sunt supraaglomerate
free
28 Februarie 2014
Moldova va prelua experiența Olandei în promovarea tinerilor pe piața muncii
free
19 Aprilie 2017
Au însușit bani destinați unei case internat pentru copii cu deficiențe mintale
free
30 Noiembrie 2016
Nereguli sanitare la Spitalul „Valentin Ignatenco”
26 Ianuarie 2018
20 de școli au fost adaptate la necesitățile elevilor cu cerințe educaționale speciale
free
28 Decembrie 2018
Infrastructura deficitară – una din principalele probleme ale sistemului educațional
29 Decembrie 2018
25 de copii din diasporă, câștigători ai concursului „Moldova sunt EU”
18 Aprilie 2017
Nu intoxicația cu iaurt a provocat decesul bebelușului din raionul Orhei
free
28 Februarie 2014
Relațiile tensionate în familie și în școală aduc copiii la gândul sinuciderii
free
28 Decembrie 2018
Modificări propuse în Regulamentul privind transportarea cu autobuzele școlare
27 Ianuarie 2018
Conlucrarea cu părinții în școli ar duce la minimizarea riscurilor de delicvență juvenilă, psiholog
free
29 Noiembrie 2016
Practici de succes în educația incluzivă

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex