Caz de intoxicație cu ciuperci. Un copil a murit, iar altul este în stare critică
Print Send by email
14:33, 13 Iul 2018

Un copil de patru ani a decedat, iar altul de opt ani se află în stare critică la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. La spital a ajuns și mama copiilor care actualmente este internată la Spitalul „Sfântă Treime” din Chișinău. Familia, care este din raionul Florești, ar fi cules ciupercile în pădure.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a declarat pentru IPN că cei doi copii au fost aduși la IMC, luni, 9 iulie, acuzând vomă, cefalee, diaree. Copilul de patru ani s-a stins în seara zilei de 12 iulie, iar celălalt se află în stare critică dar stabilă.

Solicitat de IPN, Adrian Pâslaru, șef de secție, Centrul toxicologic republican pentru maturi la Spitalul „Sfântă Treime”, susține că femeia a fost internată în spital într-o stare extrem de gravă. Acum starea ei este stabilă, iar în ultimele două zile merge spre ameliorare. Tatăl copiilor a refuzat spitalizarea.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care șapte copii. Potrivit specialiștilor, manifestările clinice ale intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de toxină conținută de ciuperci, de cantitatea ingerată, de durata perioadei de incubație. Pot apărea tulburări gastro-intestinale precum vărsături, diaree, greață, halucinații, slăbiciune generală.

Pentru a înlătura riscul de otrăvire, este recomandat ca ciupercile să fie procurate numai din unități autorizate, care prezintă o garanție pentru consumatori și ca acestea să fie preparate corespunzător. De asemenea, este important de știut că și ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt vechi și au un aspect alterat.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex