Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Print Send by email
06:25, 26 Dec 2018

Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Președintele Igor Dodon și-a exprimat încrederea că, realizându-și în continuare misiunea, pacificatorii amplasați în Zona de securitate vor contribui la crearea unei atmosfere benefice pentru asigurarea dreptului necondiționat al tuturor cetățenilor Republicii Moldova la libera exprimare a voinței în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Opinia a fost exprimată în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, marți, 25 decembrie, la Bender, oraș aflat sub controlul regimului nerecunoscut din regiunea transnistreană, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit președintelui, este importantă menținerea actualei operațiuni de pacificare, ca factor de susținere a stabilității și liniștii în zona de securitate. El a menționat că în anul curent au existat anumite provocări în această direcție, însă prin eforturi comune s-a reușit depășirea lor  fără complicații serioase. În cadrul aceleiași întrevederi, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare a programului de măsuri legate de identificarea unui model cuprinzător și definitiv de reglementare a conflictului transnistrean, dar și despre oportunitatea de a iniția, într-o perspectivă apropiată, a unei ședințe în formatul de negocieri „5+2”.

Igor Dodon a remarcat faptul că a promulgat recent legea cu privire la telefonia mobilă, care permite accesul operatorilor de telefonie mobilă din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană și invers și s-a arătat mulțumit față de modul în care se realizează măsurile de consolidare a încrederii, coordonate de cei doi oficiali la întrevederea din 4 ianuarie 2017. Din cele opt puncte propuse în „Pachetul de măsuri” au fost realizate șase. În continuare, se lucrează pentru realizarea celorlalte două puncte, și anume: închiderea cauzelor penale motivate politic și libera circulație a cetățenilor.

La rândul său, Vadim Krasnoselskii a subliniat că punerea în aplicare a acordurilor existente și viitoare între cele două părți rămâne un factor fundamental în dezvoltarea dialogului. Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale transnistrene de facto, se menționează că unul din subiectele care urmau să fie discutate la întâlnire ținea de problema legii privind statutul Transnistriei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005. „Aș dori să aud opinia conducerii Republicii Moldova cu privire la această lege", a spus Vadim Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol a menționat că s-a lucrat mult între cele două părți în ultimii doi ani. „Dacă anul 2017 ar fi anul încheierii acordurilor, atunci anul 2018 este anul implementării lor. Dar există, desigur, probleme care necesită o atenție suplimentară. Sunt convins că datorită activității comune vom reuși”.

Întâlnirea de la Bender este a cincea întrevedere dintre Igor Dodon, în calitate de șef al statului și Vadim Krasnoselskii. Ultima a avut loc pe 6 septembrie, anul curent, la Reședința de Stat de la Condrița.

Guvernul Republicii Moldova propune de mai mulți ani și la diferite niveluri ca formatul de pacificatori, alcătuit din militari ai Federației ruse, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului să fie înlocuit printr-o misiune civilă cu mandat internațional.

06:25, 26 Dec 2018

Alte știri

06 Aprilie 2015
RSS
Cel mai mare producător de textile din stânga Nistrului și-a sistat activitatea
24 Martie 2017
1 iulie – termen limită de înregistrare a mașinilor cu numere transnistrene
free
23 Martie 2017
Evoluțiile în subiectul transnistreană, discutate cu reprezentantul OSCE
24 Martie 2017
Igor Dodon va avea o întrevedere cu Vadim Krasnoselski pe malul drept al Nistrului
free
30 Aprilie 2014
Reformarea misiunii de pacificare – o premisă pentru soluționarea conflictului la Nistru
21 September 2017
Aplicațiile militare din stânga Nistrului – o provocare de proporții, opinie
free
23 Martie 2017
Reguli noi care vizează șoferii la Tiraspol
free
04 Aprilie 2015
Victor Osipov: În aprilie vor fi reluate negocierile în formatul 5+2
free
03 Aprilie 2015
Discuții reluate cu partea transnistreană în grupul de lucru pe probleme economice
09 Noiembrie 2016
Un grup de bucătari-cofetari își sporesc calificarea în domeniul gastronomic
12 Octombrie 2013
În stânga Nistrului legumele s-au scumpit cu aproape 12%
04 Iulie 2014
Tiraspolul intenționează să transforme un post din Bender într-un terminal multifuncțional
free
11 Decembrie 2013
Elevi intimidați de miliția transnistreană
24 Februarie 2016
Promo-LEX: Dialogul politic fără respectarea drepturilor fundamentale nu are niciun rost
free
08 Februarie 2014
UE condamnă presiunile Tiraspolului asupra școlilor cu predare în grafie latină
free
Tiraspolul va cere amânarea rundei de negocieri în formatul 5+2
Tiraspolul răspunde formal la cererea de a restitui bunurile liceului „Lucian Blaga”
24 Februarie 2016
Rusia, recunoscută responsabilă pentru încălcările drepturilor omului în stânga Nistrului
free
08 Februarie 2014
Anul 2014 poate fi foarte riscant pentru Moldova, analist
free
19 September 2017
Societatea civilă cere măsuri de răspuns la acțiunile trupelor ruse (GOTR)

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex