Moldova riscă să se transforme într-un Belarus, dar într-o versiune mai proastă, analist

Print Send by email
17:18, 14 Sep 2018

Moldova riscă să se transforme într-un Belarus, dar într-o versiune mai proastă, analist

Expertul de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, consideră că viitoarele alegeri sunt vitale pentru viitorul Republicii Moldova. În opinia sa, Republica Moldova, din păcate, în ultimul an cumva a alunecat într-o direcție nu cea mai fericită. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul politic a declarat că, dacă aceste alegeri nu vor fi libere, neinfluențate și corecte, atunci scade șansa Republicii Moldova de a fi primită în lumea bună a Europei, mai degrabă Republica Moldova se va transforma într-un fel de Belarus, dar într-o versiune mai proastă, transmite IPN.

„Deja mulți întreabă: mai există în Republica Moldova democrație sau nu, nu există? Unde-i acel hotar dintre o democrație și un regim autoritar? Dacă nu vorbim încă de regim autoritar în sensul adevărat, atunci anumite elemente ale lui deja sunt. De modul cum vor decurge aceste alegeri, dacă ele într-adevăr vor fi libere, nu vor fi influențate, nu vor fi fraudate și toate partidele, inclusiv cele din opoziție, extraparlamentare vor avea condiții și șanse egale, atunci putem să vorbim despre o anumită recâștigare de credibilitate de către statul Republica Moldova”, a declarat expertul.

Referindu-se la decizia cu privire la acordarea plăcuțelor neutre pentru proprietarii de automobile din regiunea transnistreană, Ion Tăbârță a declarat că aceasta este una controversată. Potrivit lui, așa și nu este, deocamdată, clar ce câștigă Republica Moldova. Expertul afirmă că argumentele invocate de Chișinău sunt că ei se gândesc la cetățeanul simplu și, de fapt, în așa mod cumva se ia sub un anumit control unitățile de vehicule din regiunea transnistreană.

„Pe de altă parte, OSCE plusează, pentru că OSCE-ul are nevoie de istorie de succes care a cam lipsit în intermedierea de către această organizație a anumitor conflicte regionale, și totodată este pentru regiunea transnistreană o ieșire pe exterior. Or, Tiraspolul în anii ’90 încă dorea să rupă de la Chișinău, să obțină de la Chișinău aceste elemente de suveranitate. De fapt, aceasta a fost esența „memorandumului Primakov” din ’97 sau a așa-numitului „stat comun”. Prin această recunoaștere a plăcuțelor neutre, Chișinăul pierde o pârghie de negocieri cu Tiraspolul”, a notat Ion Tăbârță.

Analistul a menționat că este nevoie de o resetare a puterii politice în Republica Moldova, care să readucă instituțiile statului într-o albie a funcționalității lor normale sau a funcționalității instituționale. „Atunci vom putea vorbi despre anumite negocieri reale, despre o agendă transparentă, despre susținerea din partea partenerilor occidentali, pentru că și pe moment Republica Moldova ar avea anumite pârghii de a influența cumva Tiraspolul, pârghia DCFTA-ului. DCFTA-ul este o gură de oxigen foarte importantă pentru economia regiunii transnistrene, însă deocamdată nu știm ce câștigă și nu știm aplicabilitatea lui, a acestui DCFTA, noi n-avem un instrument de măsurare”, a mai spus expertul.

17:18, 14 Sep 2018

Alte știri

20 Iulie 2018
RSS
Șoferii din stânga Nistrului ar putea obține dreptul de circulație în traficul internațional
19 Iulie 2018
Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament
free
Posibilele scenarii legate de numirea lui Dmitri Kozak, opinii
free
18 Iulie 2018
Hotărârea CtEDO arată că autoritățile nu au rezolvat problema fermierilor din Dubăsari, opinie
free
17 Iulie 2018
Rusia, obligată de CEDO să achite aproape 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari
free
13 Iulie 2018
Reglementările politice ale conflictului transnistrean rămân neclare și după 25 de ani, IDIS Viitorul
12 Iulie 2018
Audieri propuse de opoziție, respinse de majoritatea parlamentară
free
Trupele rusești trebuie evacuate indiferent de soluțiile conflictului transnistrean, opinie
free
11 Iulie 2018
Scutirea de plata taxelor vamale pentru antreprenorii transnistrenii, prelungită
free
Rezoluția ONU va fi un instrument juridic pentru Moldova, MAEIE
free
10 Iulie 2018
AP OSCE a reiterat necesitatea retragerii forțelor armate străine de pe teritoriul Moldovei
09 Iulie 2018
Universitatea de Stat din Tiraspol în perioada războiului de pe Nistru, lansare de carte
05 Iulie 2018
Procedura de luare la evidență a autovehiculelor transnistrene, aprobată de Guvern Președintele Parlamentului: În Transnistria se întâmplă lucruri foarte stranii
free
04 Iulie 2018
Igor Dodon: Există poziții diferite față de soluția politică a diferendului transnistrean
03 Iulie 2018
Reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană s-au întrunit la Tiraspol Cetățenii din stânga Nistrului se pot înregistra în prealabil pentru parlamentare
free
29 Iunie 2018
Situația apărătorilor drepturilor omului în Moldova necesită îmbunătățiri, raportor ONU
27 Iunie 2018
Rezoluția ONU va fi folosită ca argument în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean
free
Realizările Misiunii sunt cu accent pe introducerea unei schimbări în managementul frontierelor, șeful EUBAM
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru Centenar, Partea II
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru Centenar, Partea IConferințe IPN [HD] | Mișcarea Juriștilor Ortodocși
Vezi toate
banner creditex