Prezența militară rusă în stânga Nistrului perpetuează ocupația de către Rusia, opinie

Print Send by email
13:56, 15 Aug 2017

Prezența militară rusă în stânga Nistrului perpetuează ocupația de către Rusia, opinie

Retragerea prezenței militare rusești, după destrămarea Uniunii Sovietice, s-a limitat doar la malul drept al Nistrului, iar prezența militară rusească pe malul stâng nu e altceva decât perpetuarea ocupației de către Rusia. De această părere este directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că în legea constituțională este scris expres că pe teritoriul Republicii Moldova nu pot fi dislocate trupe ale statelor străine și la începutul lunii mai Curtea Constituțională mai face o mențiune că adoptarea de către Republica Moldova a statutului de neutralitate permanentă provine dintr-un context anume, transmite IPN.

Igor Boțan a menționat că hotărârea Curții Constituționale din 2 mai a dat tălmăcire articolului 11 din Constituție referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. „Curtea Constituțională a avut o abordare foarte specifică – a tălmăcit acest concept în sens îngust. Adică, neutralitatea permanentă a Republicii Moldova se referă doar la stări de război dintre terțe părți, în care Republica Moldova nu se poate implica. Acest lucru este foarte important. Pe timp de pace, Republica Moldova este în drept să întreprindă tot felul de măsuri care îi asigură independența și suveranitatea națională”, a spus directorul ADEPT.

Analistul consideră că, anterior, Partidul Comuniștilor, cât a fost principala forță de opoziție, iar în prezent Partidul Socialiștilor, au dorit foarte mult ca acest articol 11, referitor la neutralitatea permanentă, să fie dezvoltat într-o lege specială și în acea lege să se regăsească o interpretare proprie, mai favorabilă Federației Ruse. Potrivit lui, după ce Curtea Constituțională a interpretat articolul 11, chiar dacă Federația Rusă s-ar retrage, conceptul de neutralitate va fi privit în acel sens îngust– și este obligatoriu să fie privit – așa cum îl interpretează Curtea Constituțională, întrucât hotărârile Curții au statut de lege.

„Referitor la reacția pe care a avut-o președintele Dodon după adoptarea hotărârii Curții Constituționale din 2 mai, el nu a interpretat foarte mult sau nu a insistat foarte mult pe interpretarea hotărârii propriu-zise, el, pur și simplu, a luat și a anulat decretul prezidențial din mai 2016 privind acceptarea Concepției securității naționale. Deci, acest lucru este singurul pe care l-a putut face domnul Dodon în mod efectiv. Acum, în situația care s-a creat, el nu poate face decât demersuri politice, demersuri care arată, pun în evidență că domnul Dodon, de fapt, nu este de acord cu hotărârea Curții Constituționale”, a opinat Igor Boțan.

În opinia sa, președintele nu poate ignora cu desăvârșire hotărârea Curții Constituționale, iar faptele pe care le face trebuie privite doar prin prisma politică. Igor Boțan a mai spus că Igor Dodon, potrivit Constituției, este garantul suveranității și independenței naționale a Republicii Moldova, dar această garanție o poate face ca mediator între ramurile puterii și atunci când are competențe. La rândul lor, competențele sunt corelate cumva cu Parlamentul și cu Guvernul, pentru că Parlamentul este principala instituție care exprimă propriu-zis suveranitatea Republicii Moldova, iar Guvernul este principalul implementator al politicilor de stat.

Analistul a mai spus că pe plan internațional, atât partenerii Republicii Moldova, cât și țările care au un interes deosebit pentru zona respectivă, văd că în această țară nu există unitate în privința asigurării securității statului, că ramurile puterii și principalele instituții se află pe poziții diferite. În opinia sa, cu siguranță aceasta arată vulnerabilitățile Republicii Moldova, însă situația de după adoptarea hotărârii Curții Constituționale din 2 mai, pune punctele pe „i”. Potrivit lui, Hotărârea Curții desfășoară noțiunea de neutralitate, cum se manifestă aceasta, insistând că, în pofida neutralității, pe timp de pace, Republica Moldova este în drept și chiar este obligată să întreprindă măsuri pentru asigurarea securității țării.

13:56, 15 Aug 2017
Pensii în avans în stânga Nistrului
Pensionarii din stânga Nistrului pot lua pensia în avans, cu condiția să dețină un cont în bancă și să facă o cerere în acest sens la filiala băncii respective. Potrivit…
17:36, 16 Aug 2017

Alte știri

16 August 2017
RSS
Pensii în avans în stânga Nistrului
free
15 August 2017
Educație medicală continuă pentru medicii și farmaciștii din Transnistria
14 August 2017
Președintele după vizita la poligonul de la Bulboaca: Nu am depistat lucrări de ordin militar dubioase
free
11 August 2017
Igor Volnițchi: SUA nu sunt încântate de „prietenia” cu guvernarea de la Chișinău
free
09 August 2017
Tiraspolul își propune să majoreze producția de ouă, lapte și carne
04 August 2017
Milițienii transnistreni sechestrează persoane pe care le duc în regiunea separatistă, RISE
free
03 August 2017
Republica Moldova este foarte vulnerabilă în fața Federației Ruse, opinii
free
Dodon: A-l declara pe Rogozin persoană non-grata e un act de stupiditate politică
free
Candu despre Rogozin: Vom răspunde de fiecare dată celor ce ofensează cetățenii Moldovei
free
02 August 2017
Proceduri simplificate la importul animalelor vii și produselor ușor perisabile în Transnistria
01 August 2017
Tiraspolul inițiază „privatizarea” terenurilor din stânga Nistrului, Promo-LEX
free
Transnistria sfidează mecanismul de desfășurare a misiunii de pacificare, CUC
În stânga Nistrului se deschid centre de susținere a bolnavilor de tuberculoză
29 Iulie 2017
Comentariul Guvernului cu privire la aniversarea a 25-a de la încetarea ostilităților de pe Nistru
free
Igor Dodon anunță că nu participă la acțiunile organizate în regiunea transnistreană
free
Prin comportamentul lui Dmitri Rogozin, Rusiă testează limitele Moldovei, declarație
free
Jocurile în care este atrasă Moldova pot duce la un mare pericol pentru pacea de pe Nistru, opinie
free
28 Iulie 2017
Dmitri Rogozin: Combustibil a ajuns până la Minsk. Așteptați răspuns, ticăloșilor
free
Semnatarii petiției „Stop sponsorilor regimului separatist” vin cu apel către autorități
free
Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.
Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?Conferințe IPN [HD] | Un grup de inițiativă civică: Careu școlar laic fără cler.
Vezi toate
banner creditex