COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Zilele Câmpului cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)

                                         

Condițiile climatice dificile, precum și degradarea solului în Republica Moldova, impun aplicarea unor noi metode în agricultură, iar tehnologiile conservative reprezintă o soluție viabilă pentru o mai bună administrare a solului și obținerea unor avantaje economice, sociale și de mediu pentru fermieri. În acest scop, producători agricoli din Nordul, Centrul și Sudul republicii au fost invitați la începutul lunii iunie, anul curent, să participe la Zilele Câmpului organizate de MAC-P, în raioanele Hâncești și Fălești.

Evenimentele desfășurate sub forma unor seminare științifico-practice au avut loc în câmp deschis, în perioada 7-8 iunie 2018, pe suprafețele agricole a două întreprinderi care aplică metoda semănatului direct (No-Till), element al agriculturii conservative.  Este vorba de SRL „Alla Morozˮ din raionul Hâncești și SRL „Gospodarul Rediuˮ din r. Fălești. Cele două evenimente au întrunit peste 60 de participanți - producători agricoli, reprezentanți ai direcțiilor agricole raionale, studenți de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, precum și reprezentanți ai mass-media.

Sergiu Gavrilaș,  doctor în științe agricole, consultant al MAC-P, a prezentat succesele obținute la cultivarea grâului comun de toamnă, în condițiile semănatului direct (No-Till). Producătorilor le-au fost oferite detalii privind tehnologia de cultivare a grâului de toamnă, fiind evidențiate etapele și principiile care trebuie respectate cu strictețe în agricultura conservativă, particularitățile solului, dar și diferențele de condiții climaterice care trebuie să fie luate în considerație. În acest context, au fost discutate beneficiile aplicării tehnologiilor și practicilor de management durabil al terenurilor în condițiile deficitului de precipitații atmosferice, specifice acestui an. Astfel, participanții la cele două evenimente au remarcat că datorită păstrării resturilor vegetale la suprafața solului, starea grâului de toamnă cultivat în baza principiului „no till” este net superioară celui cultivat în sistemul convențional.

Seminarele de la Fălești și Hâncești au fost organizate în cadrul unei serii de evenimente cu genericul Ziua Câmpului, inițiate de MAC-P în anul 2017, pentru a demonstra în teren performanța obținută de producătorii agricoli locali care au aplicat sisteme conservative de lucrare a solului și de a împărtăși experiența acestora privind avantajele economice obținute, dar și vulnerabilitățile acestor noi abordări în agricultură. Anterior, 6 evenimente similare, la care au participat peste 240 de persoane, au fost organizate de MAC-P pe terenuri agricole din raioanele Fălești, Leova, Criuleni, Hâncești și Dondușeni.

Reamintim că grație proiectului MAC-P, prin intermediul Programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor”, 164 de producători agricoli au beneficiat de granturi pentru investițiile efectuate în practici și tehnologii necesare pentru implementarea managementului durabil al terenurilor.

MAC-P este un proiect implementat cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilitații Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.  MAC-P are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării, prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire


 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex