COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Tot mai mulți utilizatori din mediul rural aleg serviciile de acces la Internet fix cu viteze mari de transfer a datelor

Datele statistice privind dezvoltarea serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă în unitățile administrativ – teritoriale ale R. Moldova, publicate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că în anul 2017 această piață a continuat să fie marcată de o creștere mai rapidă a numărului de abonați din localitățile rurale în raport cu cel al abonaților din mediul urban. Numărul abonaților la serviciile respective din mediul rural a crescut, față de anul 2016, cu 5,8% și a depășit cifra de 227,6 mii, iar cel al abonaților din mediul urban - cu 4,2% și a însumat circa 356,7 mii.

Conform acelorași date, în anul de referință numărul total al abonaților la serviciile de acces la Internet fix a sporit cu circa 5 la sută și a depășit 584,3 mii, iar numărul celor care au contractat conexiuni la rețeaua globală cu viteze mari a crescut cu 12,8% și însumat peste 335,1 mii. Ponderea abonaților din mediul rural în structura numărului total de abonați a sporit cu 0,4 puncte procentuale (p. p.) și a alcătuit 39%, iar cea a abonaților din mediul urban a scăzut în aceeași proporție și a constituit 61%.

Cele mai mari creșteri ale numărului de abonați la serviciile de acces la Internet fix au fost înregistrate în mun. Chișinău (+8,9 mii), raionul Anenii Noi (+1,1 mii) și în mun. Bălți (+1,07  mii). În șapte raioane (Criuleni, Edineț, Hâncești, Strășeni, Orhei, Soroca și Ungheni) au fost înregistrate creșteri cuprinse între 700 și 1000 abonați, iar în restul raioanelor și în UTA Găgăuzia -  rate de creștere cuprinse între 185 și 700 de abonați. Cele mai mici creșteri au fost atestate în raioanele Glodeni (185), Drochia (216) și Dubăsari (251).

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix, raportată la 100 gospodării casnice, a sporit, față de anul 2016, cu 2,2 p. p. și a însumat 48,7%. În majoritatea raioanelor și în UTA Găgăuzia valorile acestui indicator erau cuprinse între 30 și 50%. Totodată,  în mun. Chișinău rata menționată alcătuia 84%, în Bălți – 54% și în raionul Ialoveni – 50%.

Majoritatea noilor abonați au contractat conexiuni la Internet prin fibră optică (tehnologiile FTTx -Fiber to the premises) și prin cablu coaxial care asigură viteze mari și foarte mari de transfer a datelor. Numărul abonaților conectați la rețea prin fibră optică a crescut cu 10,3% și a totalizat peste 347,6 mii, iar al celor conectați prin cablu coaxial a sporit cu 8,2% și a însumat peste 41,7 mii. Totodată, numărul abonaților conectați la Internet în baza tehnologiilor xDSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) a scăzut cu 4,4% și a alcătuit 192,7 mii. În consecință, ponderea abonaților conectați la rețeaua globală prin fibră optică s-a ridicat la 59,5%, iar a celor conectați în baza tehnologiilor xDSL a scăzut până la 33%. Ponderea abonaților conectați prin cablu coaxial a constituit 7,1% și prin alte tehnologii – 0,4%.

Specialiștii Agenției explică trendul ascendent al pieței serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă prin creșterea rapidă a cererii pentru aceste servicii, dezvoltarea infrastructurii de acces la rețeaua globală în baza tehnologiilor moderne, intensificarea concurenței între furnizori și lansarea unor oferte tot mai atractive pentru utilizatori.

Conform obiectivelor din Strategia Națională de dezvoltare a societății informaționale ”Moldova digitală 2020”, către anul 2020 cel puțin 60 la sută din gospodăriile casnice vor avea acces la Internet în bandă largă, toate localitățile cu primării vor fi asigurate cu acces la Internet cu viteze de transfer a datelor de cel puțin 30 Mbps.

Alte date despre dezvoltarea serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă în unitățile administrativ – teritoriale ale R. Moldova în anul 2017 le puteți găsi pe pagina web oficială a Agenției - www.anrceti.md, secțiunea Comunicații electronice, subsecțiunea Evoluția pieței/Harta serviciilor în bandă largă.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al ANRCETI

19 aprilie 2018

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire

 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Academia Părinților de Invidiat - o nouă viziune asupra educației parentaleConferințe IPN [HD] |Îînchisoare cu suspendare pentru membrii unui grup criminal organizat
Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Vezi toate
banner creditex