COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Comunicat de presă

Mitropolia Basarabiei urmărește cu sporită îngrijorare situația creată în jurul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de la Dereneu, raionul Călărași.

Din cauza inactivității și complicității organelor de poliție timp de aproape o lună, sunt încălcate în mod grosolan drepturile majorității covârșitoare a creștinilor din parohie de a se rugă în propriul lor locaș se cult.

Creștinii binecuvântați din Dereneu sunt nevoiți să suporte, împreună cu preotul lor canonic paroh Florin Marin, teroarea unui grup mic, dar agresiv de persoane, care prin comportamentul lor provocator lasă să se înțeleagă că protecția de care beneficiază le permite să facă orice doresc ei.

Mitropolia Basarabiei amintește că în ziua, 5 martie 2018, biserica din Dereneu, aflată sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei a făcut obiectul unui atac violent din partea unui mic grup de persoane agresive din satul Dereneu, fiind coordonate de preotul Vadim Corostinschi, secretar al Eparhiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă).

Fărdelegea comisă de respectivul slujitor al Patriarhiei Ruse de la Moscova, împreună cu adepții săi agresivi, în perioada Postului Mare, nu ar fi fost posibilă fără știrea și acordul superiorilor săi, mitropolitul Vladimir Cantarean și episcopul Petru Musteață, ambii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Regretăm profund că ierarhii din subordinea Patriarhiei Ruse de la Moscova au pus acapararea unei biserici, contrar voinței credincioșilor și contrar legilor Republicii Moldova, mai presus decât respectarea rânduielilor Sfântului și Marelui Post al Sfintelor Paști, când creștinii ortodocși se roagă mai mult, postesc mai mult și se împacă cu cei cu care s-au certat.

Cele 7 persoane agresive au pătruns prin efracție (spargerea ușilor bisericii și schimbarea lacătelor) în sfântul locaș, în care s-au baricadat, transformând biserica în hotel, unde dormeau, mâncau și beau vin (iar în fața bisericii și fumau), iar lângă absida altarului, în exterior, făcându-și și necesitățile fiziologice, profanând astfel sfințenia locului și împiedicând sutele de enoriași ai parohiei să intre în propriul locaș de cult.

În mod inexplicabil reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, prezenți în număr mare la fața locului, au manifestat atitudini și comportament părtinitor, susținând și protejând fățiș grupul de infractori care au acaparat biserica parohială, transformând-o în spațiu de locuit.

Mitropolia Basarabiei consideră că acțiunile de samavolnicie ale grupului agresiv din Dereneu au fost și sunt posibile în continuare datorită atitudinii părtinitoare și comportamentului complice al organelor de poliție și al celor de drept din Republica Moldova.

În susținerea celor expuse mai sus vine și faptul că organele de drept ale Republicii Moldova până în prezent n-au intentat nicio cauză penală pe numele făptașilor, ci doar una contravențională pe numele lui Constantin Stratan. Alte 6 persoane care, încălcând legea, au acaparat sfântul locaș au fost lăsate să comită fărădelegi în continuare. Toate demersurile oficiale făcute de preotul paroh Florin Marin, de comunitatea religioasă, dar și de primăria Dereneu au fost lăsate deliberat fără niciun răspuns. Organele procuraturii au lăsat fără atenție, în mod cu totul de neînțeles, și plângerea scrisă privind amenințarea cu moartea a primarului comunei Dereneu, doamna Elena Oaserele.

Nici după ziua de 18 martie 2018, când Adunarea satului Dereneu, a decis în unanimitate rămânerea în cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar ca preot slujitor să fie părintele Florin Marin, arătând prin aceasta voința întregului sat, poliția nu a făcut nimic pentru ca drepturile legale a majorității populației să fie respectate.

Cele expuse mai sus sunt întărite și de ultimele acțiuni ale organelor de poliție de la Călărași. În ziua de 27 martie 2018, comisarul poliției din Călărași, Gheorghe Stratan a sigilat ușile bisericii din Dereneu, creștinii văzând în acest gest primul pas spre restabilirea dreptății.

În ziua de duminică, 1 aprilie 2018, părintele Florin Marin a oficiat Sfânta Liturghie în curtea bisericii, fiind prezenți la sfânta slujbă peste o sută de oameni, arătând prin aceasta că respectă recomandările poliției de a nu intra în sfântul locaș.

Inexplicabil, în ziua de 3 aprilie 2018, același comisar de Călărași, Gheorghe Stratan, scoate sigiliul poliției de pe ușa bisericii satului Dereneu, și, cu toate că rămânea aplicat în continuare sigiliul primăriei, grupul de infractori acaparează din nou sfântul locaș, transformându-l iarăși în hotel. Coordonarea acțiunilor poliției din Călărași cu cele ale grupului agresiv este evidentă.

Despre fărădelegile și abuzurile comise de clericii și credincioșii Patriarhiei Ruse de la Moscova, Mitropolia Basarabiei a sesizat oficial Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliției, Procuratura Generală a Republicii Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunea OSCE în Republica Moldova și Ambasada Suediei în Republica Moldova, cu rugămintea de a monitoriza îndeaproape acest caz de încălcare flagrantă a legislației în vigoare și de violare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Mitropolia Basarabiei condamnă oficial și ferm atitudinea părtinitoare, de complicitate fățișă exprimată prin susținerea și protecția acordată grupului de infractori da la Dereneu de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și organele Procuraturii, fapt care a încurajat și încurajează fărădelegile din localitate.

Mitropolia Basarabiei cere repetat și insistent organelor competente ale Republicii Moldova:

1. Să aplice legea și să acționeze respectând drepturile tuturor cetățenilor statului Republica Moldova;

2. Să asigure un tratament fără discriminare față de toate cultele religioase din Republica Moldova;

3. Să nu acorde facilități și favoruri cultului religios - Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei) în detrimentul altor culte religioase (a se vedea acțiunile din 18 martie 2018 și 3 aprilie 2018);

4. Să asigure securitatea enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei care sunt prigoniți, intimidați și amenințați de către adepții agresivi și violenți ai Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei);

Mitropolia Basarabiei solicită intervenția Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor sale, precum și a Ministerului Justiției, pentru a asigura respectarea drepturilor prevăzute de art. 9 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, de a repune în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” în posesia legală a clădirii bisericii parohiale.

Aflându-ne în Săptămâna Mare, Mitropolia Basarabiei face apel personal către Mitropolitul Vladimir Cantarean să se implice și să nu admită ca în Slăvita Noapte a Învierii să fie limitate drepturile enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei să beneficieze de posibilitatea de intra în sfântul locaș spre închinare la sfintele moaște și alte obiecte sfinte aflate în biserică și adunate, în timp, de părintele Florin Marin.

Mitropolia Basarabiei consideră comportamentul agresiv al reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova) de a segrega enoriașii drept o atitudine neconformă cu învățătura creștină.

Mitropolia Basarabiei reiterează că în momentul de față și la începutul atacului bisericii unicul posesor legal, potrivit extraselor din registrul bunurilor imobile este exclusiv parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sub conducerea preotului canonic paroh Marin Florin. Mai mult ca atât, potrivit Adunării generale a satului Dereneu organizată în data de 18.03.2018, majoritatea covârșitoare a locuitorilor satului au optat pentru rămânerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei constată că momentan nu există niciun act judecătoresc prin care s-ar fi dispus ca clădirea bisericii să fi fost transmisă noii comunități create în data de 11 martie 2018 de către un grup de oameni susținuți de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova). De altfel, nici în ziua de 5 martie 2018, când sfântul locaș din Dereneu a fost acaparat samavolnic de un grup de persoane, care se declară supuși ai Patriarhiei Moscovei, nu exista nicio entitate religioasă care ar fi fost în drept să dispună de bun.

Mitropolia Basarabiei îi asigură pe enoriașii adepți ai Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Rusă de la Moscova) că vor avea parte de un tratament părintesc și frățesc din partea clerului Mitropoliei Basarabiei și că nu li se va pune niciun impediment de a participa la oficierea ritualurilor religioase în cadrul Bisericii din satul Dereneu în cazul restituirii clădirii bisericii posesorilor legali ai clădirii.

Mitropolia Basarabiei solicită repetat intervenția Ministerului Justiției pentru a avertiza comportamentul agresiv, îndemnurile la ură inter-religioasă și inter-ortodoxă a reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova), care au formulat acuzații denigratoare la adresa Mitropoliei Basarabiei și a operat cu date false.

Mitropolia Basarabiei regretă implicarea factorilor politici în soluționarea problemei apărute și anume bănuiala că scoaterea sigiliului de către poliție în data de 3.04.2018 ar fi o consecință a promisiunii Președinției Republicii Moldova de a repune în drepturi Episcopia de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova) în cazul Dereneu.

Mitropolia Basarabiei solicită Delegației Uniunii Europene, Ambasadei SUA, Ambasadei României, ca și parteneri de dezvoltare ai autorităților, să monitorizeze mai îndeaproape această situație, în mod deosebit comportamentul agresiv al reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova), și lipsa de reacție promptă și adecvată din partea autorităților competente.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Academia Părinților de Invidiat - o nouă viziune asupra educației parentaleConferințe IPN [HD] |Îînchisoare cu suspendare pentru membrii unui grup criminal organizat
Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Vezi toate
banner creditex