COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale și a dezastrelor

În perioada 29-30 martie 2018, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a organizat, în cooperare cu Curtea de Conturi a Ucrainei cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale  și a dezastrelor.

Evenimentul a început printr-un minut de reculegere   în memoria victimelor tragediei produse în orașul rus Kemerovo.

Misiunea Grupului de lucru întrunit în capitala  Republicii Moldova a fost de a consolida conlucrarea în domeniul dezvoltării potențialului de audit, coordonarea eforturilor  statelor europene în gestionarea acțiunilor cu impact de prevenire și lichidare a consecințelor catastrofelor naturale.

Veaceslav Untila, Președintele Curții de Conturi  a Republicii Moldova, s-a adresat cu un cuvînt de salut, accentînd că “obiectivele de dezvoltare strategică  ale Grupului de lucru vin să suplinească eforturile comune ale instituțiilor  supreme  de audit EUROSAI de a identifica cele mai relevante subiecte legate de prevenirea  și lichidarea  consecințelor dezastrelor și de a conlucra în cadrul desfășurării eficiente a auditurilor pe această temă.”

De asemenea, obiectivele  Grupului de lucru au vizat inițierea și coordonarea internațională a auditurilor comune/paralele în domeniile relevante pentru activitatea Grupului de lucru; schimbul de  cunoștințe  în efectuare de audituri în domeniul prevenirii și lichidării consecințelor catastrofelor.

Participanții la ședințele de lucru s-au referit în luările lor de civînd la situații concrete identificate în țările pe care le reprezintă, conturînd în final un tablou general al provocărilor generate de dezastre, calamități și gestionarea problematică a deșeurilor.

Dat fiind  caracterul actual al acestor subiecte și pentru Republica Moldova, instituția supremă de audit de la Chișinău a completat îngrijorarea colectivă a Grupului de lucru cu propunerea ca împreună cu Curtea de Conturi a Ucrainei să întreprindă în mod coordonat activități de auditare a bazinului fluviului Nistru.

Un asemenea Proiect  ar aduce mai multă claritate asupra problemelor de mediu din zona acestui important bazin acvatic. Inițiativa echipei CCRM  are ca scoop consolidarea capacităților pentru eliminarea ruscurilor provocate de problemele din acest areal și buna informare a  instituțiilor abilitate și a decidenților pentru  formularea soluțiilor care se impun.

CCRM  face uz de instrumentele de lucru ale Grupului EUROSAI, pornind de la caracterul regional și internațional  al problemelor  pe care le poate genera neabordarea la timp a subiectelor de mediu.

Implicarea pe care o arată CCRM  pe dimensiunea ocrotirii naturii și prevenirei unor situații grave este dovada că instituția supremă de audit a țării își asumă responsabilități și preocupări care decurg din interesele imperative ale societății. 
 

Curtea de Conturi a Republicii Moldova
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire


 


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex