COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova și a Asociației Științifice Medicale din Moldova

Astăzi, 21 februarie 2018, a avut loc ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova și a Asociației Științifice Medicale din Moldova, ultima incluzând 37 de asociații și de societăți profesionale ale medicilor și farmaciștilor din țară.

Temei pentru convocarea întrunirii a constituit situația alarmantă din sistemul de sănătate: exodul de medici și farmaciști, insuficiența medicilor specialiști, în special a medicilor de familie la sate, lipsa farmaciilor de stat, vânzările și promovările ilicite de medicamente, cazurile de malpraxis, lipsa unei comisii de etică și deontologie medicală, denigrarea statutului și a imaginii medicului și a farmacistului și scăderea credibilității acestora în rândul populației, pierderea controlului în serviciul stomatologic și cel farmaceutic ș.a.

La eveniment au participat Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, Mircea Buga, consilier principal al prim-ministrului în domeniul sănătății, Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republica Moldova, academicianul Gheorghe Ghidirim, președintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, academicianul Ion Ababii, președintele Asociației Științifice Medicale din Moldova, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale Sănătatea, președinții și secretarii a 36 de asociații și de societăți profesionale ale medicilor și farmaciștilor din țară.

Ședința a fost deschisă de președintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, academicianul Gheorghe Ghidirim, care a declarat că, astăzi, mai mult ca niciodată, comunitatea medicală are nevoie de o structură consolidată, de o forță puternică și de o voce unică a profesionaliștilor din domeniul medicinei și al farmaciei, care să protejeze drepturile și demnitatea medicilor și a farmaciștilor din Republica Moldova.

Academicianul Ion Ababii, președintele Asociației Științifice Medicale din Moldova, a accentuat problemele stringente cu care se confruntă medicina și farmacia în prezent, precum exodul masiv de cadre medicale și farmaceutice, condițiile necorespunzătoare în care activează specialiștii, atitudinea neglijentă a unor medici și a altor categorii de lucrători medicali față de pacienți, încălcarea normelor etice și deontologice, corupția și alte fenomene care nu fac cinste profesiilor de medic și farmacist. „Toate acestea, inclusiv lipsa unei comunicări eficiente între lucrătorii medicali și pacienți, cu rudele acestora, precum și cu reprezentanții mass-media, contribuie la formarea unei opinii greșite și a unei atitudini negative a societății față de întregul sistem de sănătate, pune la îndoială profesionalismul medicului și calitatea actului medical, iar, ca rezultat, are de suferit întreaga comunitate medicală și este denigrată imaginea medicului, care dintotdeauna a avut un statut înalt în societate”, a menționat președintele Ababii.

Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, a declarat: „Sistemul de sănătate în ultimul timp primește practic în fiecare zi câte o palmă. Poate nu am știut să comunicăm, poate nu am știut să ne unim, poate nu am știut să ne apărăm demnitatea profesiei de medic și farmacist așa cum s-a cerut. Sunt convinsă că a venit timpul să regândim, să remodelăm o unitate a noastră, a medicilor și a farmaciștilor. Vă îndemn să fim cu adevărat implicați plenar toți pentru ca entitatea reînviată, remodelată,  regândită să fie cu adevărat organizația care nu doar va apăra drepturile medicilor și ale farmaciștilor, dar și va promova demnitatea profesiilor, va fi un partener al Parlamentului și al Guvernului, pentru că toți au în grijă sănătatea poporului”. Oficialul a subliniat necesitatea revizuirii cadrului legislativ național în domeniu și revenirii la Codul sănătății, deoarece activitatea desfășurată pe platforme diferite nu este eficientă.

Reprezentanții asociațiilor și ai societăților profesionale ale medicilor și  farmaciștilor din Republica Moldova au susținut inițiativa de a consolida comunitatea medicală prin unirea eforturilor și a capacităților tuturor actorilor din societatea civilă medicală și farmaceutică, cu scopul de a apăra drepturile, demnitatea și interesele acestora în exercitarea atribuțiilor profesionale, de a asigura controlul calității actului medical, de a promova profesiile de medic și de farmacist în societate și valorile medicale în condițiile actualelor provocări.

Constituirea entității se va efectua în conformitate cu Legea nr. 837 din 17.05.1996 cu privire la asociațiile obștești, art. 6, care stipulează că asociațiile obștești au dreptul să creeze, pe baza liberului consimțământ, în temeiul contractului de constituire, uniuni de asociații obștești, înființând astfel o nouă persoană juridică.

Ca rezultat al discuțiilor, reprezentanții asociațiilor și ai societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din Republica Moldova au decis:

  1. de a constitui Uniunea asociațiilor și a societăților profesionale ale medicilor și  farmaciștilor din țară;
  2. de a forma conducerea provizorie a Uniunii din președinții asociațiilor și ai societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din Republica Moldova;
  3. de a organiza întruniri ale membrilor asociațiilor și ai societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din țară, în perioada februarie-martie 2018, și de a prezenta decizia organizației până în data de 6 aprilie;
  4. de a constitui Comitetul de organizare a Adunării generale a Uniunii asociațiilor și a societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din Republica Moldova, care va elabora documentele organizației: denumirea, statutul, logoul, foaia cu antet a organizației ș.a.;
  5. de a organiza Adunarea generală a Uniunii asociațiilor și a societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din Republica Moldova în aprilie 2018, unde va fi semnat contractul de constituire a Uniunii, se va aproba statutul organizației și se vor alege organele de conducere și de control.

Anexă: Lista asociațiilor și societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor din țară și a reprezentanților acestora, care au participat la ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova și a Asociației Științifice Medicale din Moldova, 21 februarie 2018.
 

Liga Medicilor din Republica Moldova și 
Asociația Științifică Medicală din Moldova

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex