COMUNICATE DE PRESĂ

Print Send by email

Comunicat de presă AIPA a debursat circa 14 mln. lei către 91 de fermieri


Comunicat de presă


Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură  a debursat 13,9 mln. lei către 91 de producători agricoli, participanți ai programului de granturi Managementul Durabil al Terenurilor din cadrul proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Acești 91 de fermieri au fost selectați în cadrul celor două ture ale Programului, realizate în 2014, dintre care 33 sunt finaliștii primului apel, iar 58 - al celui de al doilea apel. Granturile au fost acordate fermierilor din 21 de raioane ale țării, cele mai multe fiind oferite în raioanele Râșcani, Sângerei, Fălești, Drochia și Glodeni.

Programul de granturi post-investiționale destinat Managementului Durabil al Terenurilor oferă fermierilor posibilitatea de a-și returna până la 50% din costul utilajului performant procurat, dar nu mai mult de 20 mii dolari. Astfel, suma alocată vine să compenseze o jumătate din prețul achitat de către fermieri pentru circa 130  unități de tehnică și utilaje agricole procurate în 2012-2014. În lista utilajului compensat se regăsesc: 35 de tocătoare și cositori, 30 stropitori, 27 semănători, 8 freze, cultivatoare și scarificatoare, 7 distribuitoare de îngrășăminte, 5 combinatoare etc.

Notă: Programul de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” este realizat în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Mediului. Obiectivul programului – compensarea investițiilor efectuate de către producătorii agricoli în tehnologii de management durabil al solului și promovarea aplicării practicilor agricole prietenoase mediului în sectorul agro-industrial din Republica Moldova. Durata programului 2014-2016. Bugetul programului 3 mln. dolari SUA.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)

www.capmu.md